Doživeti stotu

Širom sveta, i u Srbiji, danas se obeležava 15. jun - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima. O toj pošasti i dobro čuvanoj porodičnoj tajni govoriće Ljubica Milosavljević, žrtva porodičnog nasilja, koju već tri godine zlostavlja bratanac zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Nadežda Satarić iz Udruženja "Amity - Snaga prijateljstva" će ukazati na porast nasilja nad ljudima trećeg doba, posebno nad starijim ženama, ali i na to da žrtve retko prijavljuju zlostavljanje zbog stida i straha, jer su nasilnici načešće njihovi sinovi, unuci ili supružnici.  

U reportaži Sonje Živković iz Niša upoznaćemo generaciju studenata prištinskog Pravnog fakulteta školske 1975/76. godine. Već 25 godina, svakog maja se sastaju na zabavama, uvek u drugom gradu u Srbiji, jer u mestu studiranja, u Prištini, od njih više niko ne živi. Okupljali su se u Vranju, Novom Pazaru, Gnjilanu, Lajkovcu, Kruševcu... Ovog maja sreli su se u Nišu i razmenili lepa sećanja iz mladosti i studentskih dana. 

U minutima za zdravlje doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS će govoriti o hepatitis C virusu, o simptomima, dijagnostici i lečenju tog oboljenja.Virusni hepatitis C je pretnja po globalno zdravlje i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svetu. Zbog toga mnoge zemlje uvode koncept mikroeliminacije tog virusa lečenjem specifičnih grupa pacijenata. U Srbiji se takva terapija primenjuje kod obolelih od hemofilije i bubrežnih bolesnika na hemodijalizi.

A u rubrici za kulturu, Ranko Stojilović će predstaviti trilogiju Milovana Danojlića "Pisma bez adrese" nedavno ovenčanom nagradom "Grigorije Božović". Laureat Danojlić veruje da je priznanje dobio zbog sličnosti sa Grigorijem Božovićem, jer je i on bio književni hroničar, pisao reportaže i bio odličan pripovedač i poznavalac mentaliteta našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Učesnice Konferencije o nasilju nad starijim ženama (Foto/M. Stojadinović) 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]