Novosti dana

Gotovo tri meseca pre roka svečano je otvorena deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Surčina do Obrenovca, dužine 17,6 kilometara. Deonica Surčin - Obranovac povezuje Koridore 10 i 11, odnosno Vojvodinu sa zapadom zemlje. Radovi su vredni 233,6 miliona dolara. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da treba da budemo ponosni i da zauvek pamtimo današnji dan. Istakao je da putevi donose budućnost i da je to nešto što će preporoditi Centralnu i Zapadnu Srbiju, doneti novu vrednost i kvalitet života. "Ovo je velika godina za infrastrukturu - 350 kilometara autoputeva i 500 kilometara rehabilitovanih pruga. Zaista više ništa nije daleko u Srbiji", izjavila je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Otvaranju je prisustvovao državni vrh, ambasadorka Kine Čen Bo i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Srbija bi mogla da ostvaruje privredni rast od čak sedam odsto godišnje, ukoliko sprovede novi program reformi, izjavila je regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder na promociji ekonomskog memoranduma za Srbiju. U Svetskoj banci smatraju da bi Srbija mogla da sprovede novi program reformi i ostvari visoke stope rasta, jer je od 2014. godine uspela da u potpunosti neutrališe budžetski deficit, skoro prepolovi stopu nezaposlenosti i svede javni.U Svetskoj banci priznaju da stopu rasta od sedam odsto u kontinuitetu duži niz godina nije ostvarila nijedna zemlja u Evropi, a povremeno su ih ostvarivale samo Baltičke zemlje i Poljska.

Uoči glasanja o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa u predstavničkom domu Kongresa, u Americi se održavaju protesti. Tramp je upozorio demokrate da će, ako budu nastavili proces njegovog opoziva, time "objaviti rat američkoj demokratiji". Američki predsednik je optužbe izneo dan pre rasprave u Predstavničkom domu o njegovom opozivu. U pismu predsednici tog doma Nensi Pelosi, pokušaje opoziva okarakterisao je kao "nelegalni jednostrani državni udar".

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da Srbija pokušava da nađe rešenje za probleme Srba sa Malte, nakon što je ta zemlja odbila zahteve 22-je srpske dece za dobijanje boravišne dozvole jer njihovi roditelji ne ispunjavaju kriterijume minimalnog prihoda. Odalović je za RTS rekao da je naš konzul već na Malti, a da bi ambasador iz Rima trebalo da stigne u toku dana. Najavljuje da će pokušati da odlože izvršenje i ostave prostora za žalbeni postupak.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Irena Jelovac.

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]