Šabac kao kulturna prestonica Srbije u drugoj polovini 19. veka

Tokom vanrednog stanja i, generalno, vanrednih okolnosti borbe svih nas protiv virusa korona, repriziraćemo neke od najzapaženijih i najzanimljivijih emisija iz dosadašnje, gotovo desetogodišnje produkcije. A kad stane virus - ponovo ćemo, premijerno, KOJEKUDA!! Ove nedelje, repriziramo emisiju zabeleženu u Šapcu i emitovanu premijerno 2012. godine.

Šabac, stari i novi, to je "kojekuda" destinacija za ovu nedelju. Malo manje iz ugla "noćnog života na Balkanu", iako je istina da je u jednom periodu zaista bio makar jednako dobar "kao u sred Pariza".

Mnogo više o Šapcu kao kulturnoj prestonici Srbije u drugoj polovini 19. veka koja je u mnogo čemu prednjačila i Beogradu. Kako je ovaj grad hvatao korak sa razvijenom Evropom, naročito za vreme gazda Jevrema Obrenovića, pričala nam je Tatjana Marković, viši kustos šabačkog Narodnog muzeja, baš kao i o šabačkoj tvrđavi, "šišavoj Isidori", kockanju u sletanju muve na kocku šećera i, naravno, legendarnoj čiviji.

Autorke Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Radio Beograd 1, 09.05

 

Kojekuda Kojekuda

Autor:
Autori: Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić

Emisija Radio Beograda 1 koja će vas, baš kako joj i naziv govori, voditi od Kelebije do Medveđe, od Bajine Bašte do Negotina - u seoca i gradove, u prošlost i budućnost, u stvarno i moguće. [ detaljnije ]