Akcije čačanskih penzionera uz oprez od Kovida 19

Čačansko Udruženje penzionera, jedno od najbrojnijih u Srbiji. Za vreme vanrednog stanja, a i po njegovom ukidanju predstavnici te asocijacije vredno su radili i rade, kako bi starijim sugrađanima život učinili lakšim i lepšim. Pored nabavke ogreva po povlašćenim cenama, ovo udruženje organizuje i besplatne lekarske preglede u seoskim sredinama, dostavlja pakete hrane i lekova najsiromašnijim starijim žiteljima i vodi seniore na putovanja širom Srbije i regiona. O tome će u prvim minutima emisije govoriti predsednik Udruženja penzionera Grada Čačka Miladin Mićo Savić.

Minute za zdravlje posvetićemo lekarima opšte prakse i njihovoj ulozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Zašto ih zovu „čuvarima kapije zdravlja" i kako su pomagali i pomažu tokom pandemije virusa korona? U sedmici za nama, 19. maja obeležen je Međunarodni dan doktora opšte i porodične medicine. Tim povodom sa direktorkom Doma zdravlja Rakovica dr Dobrilom Vasić razgovarala je Elizabeta Arsenović.

Predstavićemo i književni opus Mirjane Nikolić iz sela Samoš kod Kovačice. Prošlog i ovog maja osvojila je prvo, odnosno drugo mesto za žensku putopisnu priču na Šestom literarnom konkursu „Draganova nagrada" za starije autore.

Mirjana će se osvrnuti na ovogodišnji drugonagrađeni putopis „Učesnik u prenosu velikog krsta" koji je posvetila Pećkoj patrijaršiji. Govoriće i o vajarstvu kojim se bavi u slobodno vreme, ali i o baštovanskom i cvećarskom umeću.

Urednik i voditelj: Marina Stojadinović.

Muzički urednik: Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Foto/Gerontološki Centar Beograd

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već devetnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]