Upis prvaka – nove procedure

Zbog koronavirusa upis prvaka ove godine drugačiji je nego prethodnih. Budući đaci u osnovne škole upisivaće se od danas do 20. jula 2020. godine, i to u skladu sa terminima zakazanim na portalu eUprava, ili telefonskim putem. Ova usluga omogućila je roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta, bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom ili pedagogom.

Svetski dan bez duvanskog dima obeležava se svakog 31. maja, što je učinjeno i juče,  na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije. Jedan od ciljeva kampanja koje se organizuju jeste i aktivna promocija mera koje vode ka kontroli i suzbijanju ove globalne pretnje po zdravlje stanovništva. Naime, prema podacima SZO, upotreba duvana se povezuje sa smrtnim ishodom kod oko 6 miliona ljudi u svetu godišnje.

Najvažnija tema, kada je reč o SAD, nisu više podaci o velikom broju obolelih od Covida 19, već protesti i neredi zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

U Evropi je i dalje u toku postepeno popuštanje mera bezbednosti koje su uvedene zbog pandemije koronavirusa. Da li je „povratak u normalu" blizu ili daleko?

Šta sve nudi Aranđelovac i Šumadija onima koji izaberu ovaj deo Srbije za odmor ove godine?

Sa vama je Mirjana Nikić.

broj komentara 0 pošalji komentar