Čitaj mi!

Sve više zaraženih i hospitalizovanih pacijenata, krizni štab zaseda sutra

U Srbiji raste broj zaraženih virusom korona. Bolnice se ubrzano pune, upozoravaju lekari. Od petka u kovid sistem ponovo ulazi Kliničko bolnički centar "Dragiša Mišović", a za vikend verovatno i Zemunska bolnica. Krizni štab za suzbijanje Kovida 19 održaće sednicu sutra u podne. U ovom trenutku nije poznato da li će biti uvodjenja novih mera. Član Kriznog štaba Branislav Tiodrović je rekao da je, kada broj novozaraženih predje 2 hiljade, što se u Srbiji dogodilo, jedina efikasna mera zatvaranje svih ugostiteljskih objekata posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi.

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu potvrdilo je optužnice protiv predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, bivšeg šefa tajne informativne službe takozvane OVK. Oni se terete za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Nakon što je potvrđena optužnica protiv njega Hašim Tači je podneo ostavku na mesto predsednika privremenih institucija u Prištini i predao se istražiteljima Euleksa.

U Sjedinjenim Američkim Državama se i dalje ne zna ishod izborne trke za predsednika. Trenutno vodi bivši potpredsednik i kandidat Demokratske stranke, Džozef Bajden, koji ima 264 elektorska glasa a Donald Tramp 213. Trampov Izborni štab podneo je žalbe pred sudovima u tri savezne države: Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji, traži se da posmatrači iz republikanskog izbornog štaba imaju bolji pristup mestima gde se glasovi broje. Nekoliko desetina Trampovih pristalica okupilo se ispred izbornog centra u Arizoni, nakon glasina da se namerno ne broje glasovi za republikanskog predsednika. U Portlandu je uhapšeno 11-oro ljudi, a guverner Oregona je pozvao u pomoć nacionalnu gardu, u Njujorku je 50-oro uhapšenih tokom protesta. Najveća izborna bitka vodi se u Džordžiji i Pensilvaniji, a u Arizoni je Bajdenova prednost smanjena na samo 10 hiljada glasova. 

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je kao neprihvatljivu tužbu protiv države Srbije, koju mu je još 2012. godine podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, ubijenog zajedno sa gardistom Draženom Milovanovićem u kasarni Topčider, 5. oktobra 2004. godine. U odluci Evropskog suda, navodi se da je tužba odbačena jer nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi, odnosno jer su pored krivičnog postupka i postupka pred Ustavnim sudom, koji su prošli neuspešno, Jakovljevići mogli da pokrenu i parnični postupak za odštetu usled povrede časti i ugleda.

Fudbaleri Crvene zvezde igraju u Beogradu sa belgijskim Gentom u trećem kolu lige Evrope. Meč počinje u 21 čas, a možete ga pratiti na talasima Prvog programa Radio Beograda. 

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Irena Jelovac i Nenad Selaković.

Producent Svetlana Stevanović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]