Čitaj mi!

IN MEMORIAM: Milivoje Mića Milošević (1930-2020)

Povodom odlaska Milovoja Miće Miloševića, večeras ćemo slušati emisiju „Kod dva bela goluba“ iz 2013.godine u kojoj je reditelj, upamćen po filmovima „Tesna koža“, „Laf u srcu“ i „Nije nego“ govorio i o svojoj mladosti, studijama istorije umetnosti, o dokumentarnom i igranom filmu, o likovnoj i filmskoj kritici koju je 40 godina pisao u dnevnom listu „Borba“.

U svom bogatom filmskom opusu, Mića Milošević je uvek ostajao veran životnim temama- od prvih kratkometražnih dokumentarnih filmova o vrhunskim sportistima, preko dužih formi posvećenih socijalnim temama, do proslavljenih igranih filmova-komedija koje ne prestaju da osvajaju nove generacije gledalaca.

Dok su „Tesna koža" , „Laf u srcu" i „Nije nego" punili bioskopske sale, njegovi dokumentarni filmovi učestvovali su na najvažnijim domaćim i svetskim festivalima a filmovi „De Jongovi" (1975) i „Žulj" (1988) bili su i jugoslovenski kandidati za Oskara. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 2009. Godine dodelio mu je nagradu za životno delo.
Milivoje Mića Milošević autor je i dokumentarnog televizijskog serijala „Tito:crveno i crno", kao i kraćeg filma o slikaru Voji Staniću „Circus dell'arte".

Autor: Hana Gadomski.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]