Porodična priča

Danas vam nudimo pomalo neobičnu priču. To i nije porodična priča onako kako je obično radimo, ali, veza postoji. Ta veza je Program za decu, mlade i porodicu koji u ovoj godini - unatraške, obeležava 75 godina.

A, i novembar nam je u funkciji.

Evo kako: Jelena Bilbija, Dušan Radović i Dragan  Lukić.

Jelena je rođena 28. novembra 1902. godine.

Možda ona stoji na početku ove priče, Nije ona osnovala naš program, ali mu je sigurno prehodila, pisala je za decu, bila prvi glas radija, bila prvi glavni i odgovorni urednik "pionirskog mesečnika Poletarac" koji je pokrenut 1947. I, tu je spona - kad kažemo Poletarac, mislimo i na Duška Radovića, on je rođen 29. novembra, ali godine 1922. godine. Mogli su se družiti, Jelena je mogla, na primer, da mu bude neka tetka, a, on je bar znao da su "tetke najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu"....  To poznnstvo ćemo ispitati, ali, ono što je sigurno je da su se Radović i Lukić dobro poznavali, druđili.... radili u našoj kući. A, i Dragan je novembarsko "dete": on je rođen 30. novembra 1928.

Eto, tako stoje novembarske stvari s našom redakcijom, uživajte...

Autor Vesna Ćorović Butrić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Familiologija Familiologija

Autor:
Redakcija za decu i mlade

Program za decu i mlade Radio Beograda 1 postoji punih šest decenija. Od trenutka kada je Radivoje Lola Đukić dobio «partijski» zadatak da organizuje nešto što bi deci tih godina bilo zabavno i korisno, on je, talentovan i mudar, napravio dečju grupu. [ detaljnije ]