Ove godine bez Svetosavskog bala u Parizu

Savez Srba Francuske je manifestaciju “Dani Srbije i srpske kulture”, koja se po tradiciji održava u junu, zbog korone morao da “razvuče” od oktobra 2020. do januara 2021.godine.

Trinaestog januara, na doček Srpske Nove, u etar je, zajedno sa još nekoliko srpskih saveza iz svetskih metropola, poslat video material snimljen ispod Triumfalne kapije. Uz pesmu "Tamo daleko" obeležen je kraj prvog, i početak  drugog dela manifestacije "Dani Srbije i srpske kulture". Planiraju se izložbe, predavanja, koncerti i druga veća okupljanja, ako epidemiološka situacija to dozvoli.Već sada je, međutim, izvesno da Svetosavskog bala, po prvi put ove godine, neće biti - kaže Petar Gojković, predsednik Odbora za kulturu Saveza Srba Francuske.

Prošle godine, negde u ovo vreme, u zgradi Radio-televizije Slovačke, u Bratislavi, otkrivena je bista Nikole Tesle. Najzaslužniji za to je Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj, dobro poznato ime srpske dijaspore. Prošle subote, na konferenciji Tesline naučne fondacije u Filadelfiji, Ribiču je dodeljena nagrada "Teslin duh". Stane Ribič govori o značaju te nagrade i aktivnostima Udruženja Srba u Slovačkoj u vreme korone.

Urednica emisije je Gordana Gligorić.

veceras.zajedno@rts.rs

Večeras zajedno Večeras zajedno

Autor:
Urednik redakcije, voditelj i urednik emisije Gordana Gligorić Gagović

Emisija magazinskog tipa koja se emituje svakog petka od 21 čas. Nastala je 8. maja 1970. godine s namerom da održava kontakt s našim ljudima koji, kako se navodi i u špici emisije, „žive i rade daleko od rodnog kraja“. Danas je emisija, osim dijaspore, okrenuta i Srbima u regionu. [ detaljnije ]