Stiže voda za žednu stoku na Suvoj planini

Ministarstvo poljoprivrede, zajedno sa lokalnim samoupravama, obezbedilo je kontinuirano snabdevanje vodom za oko hiljadu krava i konja na Suvoj planini, pošto je gotovo potpuno presušio jedini izvor za napajanje stoke. Voda će, uz pomoć vojske, stizati cisternama sve dok bude bilo potrebno, a naredne godine stočari iz tog kraja trebalo bi da apliciraju kod Ministarstva poljoprivrede za sredstva za kopanje bunara , kako bi se taj problem trajno rešio. Veterinari kažu da je sva stoka trenutno u dobrom zdravstvenom stanju, da nije bilo uginuća, i da će se sa dolaskom vode sve krave i konji potpuno oporaviti.

U Srbiji je u toku žetva soje, a prvi rezultati pokazuju da je rod značajno podbacio. Slična situacija je i sa kukuruzom, dok su prinosi suncokreta nešto bolji. Stručnjaci podsećaju ratare da odmah posle skidanja useva počnu sa obradom zemljišta i pripremama za setvu.

U leskovačkom kraju, poznatom po povrtarstvu, paradajz je prethodnih dana dostizao cenu od čak 200 dinara. Povrtari kažu da je visoka cena posledica nedostatka robe, a ukazuju i na sve veće troškove proizvodnje paprike.

Povećani troškovi muče i paprikare iz Ruskog Krstura koji su, pored toga, suočeni sa organizovanom krađom tog povrća. Zbog toga su prisiljeni da čuvaju svoje njive i noću, i danju.

U emisiji "Nedeljom za selo" govorimo i o hrvatskim poljoprivrednicima koji su se izveštili u podnošenju zahteva za sredstva iz evropskih fondova namenjenih poljoprivredi . Njihova iskustva mogla bi dobro doći našim proizvođačima koji i dalje slabo konkurišu za IPARD podsticaje.


Urednik i voditelj Davorka Tešić

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]