Čitaj mi!

Da li je produženje životnog veka samo san ili može biti stvarnost?

Jedan od razloga velikog otpora  vakcinaciji u mnogim zemljama, pa i u Srbiji, je kratak period u kojem su nova cepiva mogla biti testirana. Većina ljudi ne zna da je rad na DNK i RNK vakcinama počeo još 90-ih godina, da je tehnologija uveliko osvojena i da se provere obavljaju neuporedivo brže nego ranije. Primena vakcina protiv KOVIDA 19, očigledno je dala rezultat, ali se i dalje intenzivno radi na novim generacijama vakcina koje bi nas u potpunosti i dugotrajnije zaštitile od bilo kakvih mutacija virusa. Na tome radi i tim švajcarskih stručnjaka u kojem je i naš naučnik Vladimir Cmiljanović.

Nedavno je objavljeno da je milijarder Džef Bezos, odlučio da uloži novac u Istraživačku laboratoriju u Kembridžu koja radi na pronalasku tehnologije koja bi mogla da produži životni vek čoveka. O tome da li takvi eksperimenti služe da poboljšaju kvalitet života bogatih pojedinaca ili od njih može imati koristi celokupno čovečanstvo, razgovaraćemo sa dr Mimom Fazlagić, gineklogom i specijalistom medicinske genetike.

Nije čest slučaj da se preduzetnici zainteresuju da u svoj  biznis uključe početnike. Dobar osećaj odveo je jednog uzgajivača prepelica u Futog u tamošnju Poljoprivrednu školu i tu se začela saradnja. Poklonio im je jaja i inkubatore sa idejom da djaci već sad vežbaju i nauče posao. Do te škole nije došao slučajno, jer je ona već neko vreme pravi primer kako se razvija preduzetnički duh i inovativnost mladih ljudi. Sagovornik nam je profesor veterinarskih predmeta Goran Milošev, jedan od najzaslužnijih za negovanje ovakvog pristupa u nastavi.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. sep 2021, 06:42) - Петар Јараковић [neregistrovani]

jarakovicpetar@yahoo.com

И хиљаду година у односу на вечност је само трен. Колико ће мо дуго живети и није у нашој моћи, до нас је како ћемо то време искористити?