Srpska solo pesma

U trećoj emisiji januarskog ciklusa Kako slušati muziku posvećenog srpskoj solo pesmi, koji priprema Katarina Josifović, biće reči o predstavnicima ovog žanra u drugoj polovini HH veka.

U prethodne dve emisije govorili smo o počecima solo pesme u našoj sredini i njenom razvoju kroz stvaralaštvo kompozitora koji su pisali od njenog nastanka, sredinom XIX veka, pa do 40-ih godina XX veka. Istražili smo vokalne opuse Josifa Marinkovića, Petra Konjovića, Miloja Milojevića, Stevana Hristića, Koste Manojlovića i drugih. U današnjoj emisiji govorićemo o stvaraocima koji su svoje karijere započeli u međuratnom periodu i stvaralački sazreli 50-ih godina prošlog veka. Među njima su: Marko Tajčević, Mihajlo Vukdragović, Predrag Milošević, Ljubica Marić, Stanojlo Rajičić... Nekolicina autora, čiji ćemo opus posmatrati, školovani su u Pragu i u našu sredinu su uneli elemente tadašnje zapadnoevropske stvaralačke poetike i stila.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori emisija Kako slušati muziku. [ detaljnije ]