Bamijanska dolina Buda

Sredinom II veka naše ere Kušansko carstvo vodio je vladar Kaniška.

Kao posvećeni budista, finansijski je podržavao svoju veru i dao snažan podsticaj da se u Avganistanu stvore prve slike Bude kao čoveka. Kušani su preuzeli helenističke uticaje direktno iz grčkog nasleđa u Balku i stopili ih sa indijskom umetnošću, stvarajući jedinstvenu grčko-budističku umetnost.
Najveći poduhvat, pokrenut pod Kaniškinim pokroviteljstvom, bila je izrada dva džinovska Budina kipa u litici koja okružuje Bamijansku dolinu, kao i bezbrojnih pećina rasutih po istoj toj litici, koje su pružale dom hiljadama budističkih monaha i hodočasnika, služeći istovremeno i kao smeštaj putnicima i trgovcima.
Današnji Put svile posvetili smo istoriji ovih veličanstvenih spomenika umetnosti i graditeljstva, koje je talibanski režim uništio 12. marta 2001. godine.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]