Oliver Grau "Virtuelna umetnost", CLIO, Beograd

Gost Znakova je profesor emeritus Čedomir Vasić

Šta je virtuelna umetnost? Nikad ranije svet slika oko nas nije se tako brzo menjao kao poslednjih godina, nikad ranije nismo bili izloženi tolikom broju različitih svetova slika, i nikad ranije se način proizvodnje tih slika nije tako temeljno menjao. Obim nedavnog i tekućeg upada medija i tehnologije na radna mesta i u radne procese predstavlja pometnju kakvu prethodne epohe nisu doživele što je ostavilo traga u mnogim segmentima umetnosti.

Fenomen hiperprodukcije vizuelnih sadržaja proširio je i granice umetničkog stvaralaštva, njene valorizacije i teoretizacije. Medijska umetnost, odnosno video, kompjuterska grafika i animacija, umetnost Interneta (Net-umetnost), interaktivna umetnost u svom najnovijem obliku virtuelne umetnosti s podžanrovima umetnosti teleprisutnosti i genetske umetnosti, postali su deo teorije slike i umetnosti.

Smatra se da je virtuelna stvarnost sasvim nova pojava. Međutim, knjigom "Virtuelna umetnost" autor, Oliver Grau, nastoji da pokaže da ideja postavljanja posmatrača u hermetički zatvoren slikovni prostor privida nije vremenski povezana s tehničkim izumima kompjuterski stvorenih virtuelnih stvarnosti. Naprotiv, virtuelna stvarnost je u srži ljudskog odnosa prema slikama. Dodatno, autor prati estetski pojam virtuelnog likovnog prostora, njegovog istorijskog nastanka kroz istoriju umetnosti zapadnog sveta, uključujući i prekide koji su postojali.

U ovoj knjizi virtuelnost se ne tumači po sebi, kao antropološka konstanta, već je usredsređena na slike od 360°, kao što su sobe s freskama, panorama, kružni bioskop i kompjuterska umetnost u KEJV-u, odnosno na medijume pomoću kojih se oku upućuje sveukupnost slika. "Virtuelna umetnost" se bavi medijima u istoriji umetnosti, koji su posvećeni sveobuhvatnim slikovnim prostorima, i nudi dosledan teorijski okvir pogodan za analizu fenomenologije, funkcije i strategije sveobuhvatnih slikovnih prostora i istorijski pregled ideje virtuelne stvarnosti.

Gost Znakova biće profesor emeritus Čedomir Vasić, umetnik, profesor na FLU i svojevremeno rektor Univerziteta umetnosti.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

broj komentara 0 pošalji komentar