Slavica Garonja i Ivana-Hadži Popović

Govorimo o jedinom romanu Isidore Sekulić „Đakon Bogorodičine crkve” i o novoj knjizi Ivane Hadži-Popović „Senka doktora Junga”.

Sledeći maksimu Isidore Sekulić da se „njen život i misli vide u onom što je napisala", u  obnovljenoj recepciji njenog dela od posebnog značaja postaje njen prvi i jedini roman ‒ „Đakon Bogorodičine crkve" (1919). Ovaj roman gotovo čitavo stoleće bio je skrajnut: u kritičkom i književnoistorijskom sagledavanju Isidorinog celokupnog opusa i u, čini se, njenom ličnom odnosu prema ovom ranom ostvarenju.

Iščitavajući ga nakon tačno jednog veka od objavljivanja, neodoljivo se nameću nova pitanja u vezi sa Isidorinim opusom, ali i njenim stvaralačkim likom. Na neka od tih pitanja pokušaćemo da nađemo odgovore u razgovoru sa Slavicom Garonjom profesorkom na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Nedavno je objavljen novi roman Ivane Hadži-Popović „Senka doktora Junga". Ivana Hadži-Popović je magistrirala na Odseku za francuski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Autorka je više romana. Za knjigu „Zamka" 2004. godine dobila je Nagradu „Isidora Sekulić".

Radi kao urednik u izdavačkoj kući „Albatros plus" i prevela je sa francuskog i italijanskog jezika dvadesetak knjiga.

Emisiju Gutenbergov odgovor uređuje i vodi Dragana Kovačević.

 

broj komentara 0 pošalji komentar