Đuzepe Samartini: Koncerti za orgulje

Džon Hokins, jedan od najuglednijih engleskih istoričara muzike, tvrdio je da je njegov savremenik Đuzepe Samartini najveći oboista kojeg je svet ikad video, a da je kao kompozitor ravan Koreliju i Đeminijaniju.

Međutim, otkriva i da je on ponekad uništavao neka svoja dela, posebno koncerte i sonate, zbog nesupeha koji su doživela na premijeri. Srećom, londonski izdavač Džonson uspevao je da dođe čak i do takvih partitura, pa upravo njemu možemo da zahvalimo za izdanje zbirke od četiri koncerta za orgulje ili čembalo opus devet, objavljene 4 godine nakon autorove smrti. Uprkos Samartinijevoj lošoj proceni, stranice ove zbirke, čak i kada bismo pred sobom imali samo njih, bile bi nam dovoljne da sagledamo sve njegove blistave potencijale kao kompozitora.

U današnjem Autogramu predstavićemo Samartinijeve Koncerte za orgulje ili čembalo opus 9. Čućete ih u interpretaciji orguljaša Fabija Boniconija i članova ansambla La Risonanza.

 

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U AUTOGRAMU predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]