Dnevni magazin kulture

Sa druge strane jastuka

U emisiji Kulturni krugovi govorimo o predstojećoj premijeri mjuzikla „Sa druge strane jastuka", rađenog po muzici i prema stihovima Momčila Bajagića, u režiji Juga Radivojevića. Premijera je zakazana za 9. oktobar u Pozorištu na Terazijama. Najavićemo i Šesti pozorišni festival nacionalnih manjina u Budimpešti, o čemu nam govori dramski umetnik Milan Rus, direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj, koje ima tradiciju dugu dva veka i koje organizuje ovaj festival.

Biće reči o putopisnoj knjizi Darka Daničića „Nostalgija za beskrajem" u izdanju „Agore", kojom nas autor odvodi na Bajkal, u tajanstveni Nepal i čudesni Altaj. Predstavićemo i, ređe izlagan, mlađi prepis Dušanovog zakonika sačinjen u Karlovačkoj mitropoliji u drugoj polovini 18. veka. On je u okviru Dana evropske baštine izložen u Narodnoj biblioteci Srbije, gde je priređena i izložba inspirisana ovim delom „Verba volant, scripta manent - Reči lete, spisi ostaju" umetnice Aleksandre Kokotović.

Osvrnućemo se i na upravo završenu izložbu „Prostor odraza" Danijele Matović, koja je u Gradskoj galeriji, u Kulturnom centru „Grad", pokušala da realizacijom interaktivne instalacije provocira reakciju pojedinaca na svoje okruženje i tako posetioce uvuče u konceptualni sadržaj svog rada.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni krugovi Kulturni krugovi

Autor:
Grupa autora

Centralna kulturno-umetnička emisija Radio Beograda 2. Kako bi što uspešnije povezivali informativnu i analitičku komponentu govora o kulturi u jedinstvenu celinu i redovno pratili ritam kulturnih zbivanja, Krugovi imaju magazinski karakter. [ detaljnije ]