Čitaj mi!

Spomenik „Večna vatra”

Grad Beograd ove godine dobija spomenik „Večna vatra", koji će biti postavljen na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu u modernoj istoriji sveta.

Skulpturno-arhitektonska kompozicija „Večna vatra" nalaziće se na mestu gde je postavljena kapsula sa zemljom iz Rusije u njene temelje februara 2020. godine, kada je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu zvanično boravio u Beogradu.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će spomenik „Večna vatra" biti kruna saradnje dveju država u godini obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

Borbe za oslobođenje Beograda 14-20. oktobra 1944. predstavljaju najdramatičnije događaje u bogatoj ratnoj istoriji glavnog grada. U ovim borbama Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije i snage Crvene armije presudno su doprinele razbijanju nemačkog okupatora utvrđenog u gradu i trajno utvrdile antifašističku poziciju na završetku Drugog svetskog rata.

U postsocijalističkoj Srbiji generalni društveni odnos prema 20. oktobru snažno bio je obeležen radikalnom promenom paradigme, koja se menjala pod uticajem opšteg procesa revizije istorije. Događaji iz oktobra 1944. prepušteni su zaboravu i latentnoj osudi, uz primetno potiskivanje iz prostora javnog obeležavanja tradicija. U novijim tumačenjima oslobođenja Beograda kao istorijske paradigme, pored ostalog, stavlja se akcenat i na represiju koju su predstavnici novouspostavljene vlasti vršili nad svojim protivnicima nakon oslobođenja glavnog grada.

Koliki je danas značaj 20. oktobra? Šta je učinilo vreme, a šta promene na geopolitičkoj sceni? Da li neki značajni datumi neminovno blede u pogledima novih generacija prema događajima iz prošlosti?

Gosti su istoričari prof. dr Aleksej Timofejev i dr Srđan Cvetković.

Autor: Dušanka Petrović

 

broj komentara 0 pošalji komentar