Čitaj mi!

Indija - najveći san Evrope

U emisiji govore dr Zoja Bojić, istoričar umetnosti i naučni saradnik u Institutu za književnost, i dr Aleksandar Petrović, profesor kulturne istorije Indije na Filološkom fakultetu.

Indija je sedma po veličini država na svetu, treća po snazi ekonomija Azije, a po broju stanovnika uskorom će prevazići Kinu. Ovo je zemlja koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Jedni u njoj vide ekstremno siromaštvo, nepremostive klasne razlike koje razdiru društvo, haos i prljavštinu, dok drugi pronalaze kulturno bogatstvo, mudrost, duhovnu inspiraciju i osmeh.

O Indiji su napisane bezbrojne knjige, snimljeni dokumentarni filmovi, mnoge su njene tajne otkrivene, ali ona podjednako očarava danas kao i u vreme svojih prvih istraživača. Indijska kultura stara je čak sedam hiljada godina. Ova zemlja je kolevka četiri religije, među kojima je najstariji hinduizam, a najmlađi sikizam, a tu su i budizam i džainizam. Hinduizam nije samo religija već i način života.

Za belog čoveka, Indija je otkrovenje. To je zemlja koja najviše odudara od naših poimanja sistema vrednosti. Zašto je Indija i danas najveći san Evrope? Da li je 21. vek doba „susreta svetova"? Koliko su nepremostive razlike u poimanju zapadne i istočne filozofije života?

Govore dr Zoja Bojić, istoričar umetnosti i naučni saradnik u Institutu za književnost, i dr Aleksandar Petrović, profesor kulturne istorije Indije na Filološkom fakultetu.

Autor: Dušanka Petrović

 

broj komentara 0 pošalji komentar