Čitaj mi!

Digitalna evolucija

Saznajemo šta je to digitalna evolucija, govorimo o novim pristupima obrazovanju, primeni superprovodljivosti u medicini i strategijama koje pauci koriste za lov.

O digitalnoj evoluciji i eksperimentalnim pristupima naučnom obrazovanju razgovaramo sa dr Dušanom Miševićem iz Centra za Istraživanja i interdisciplinarnost (CRI) Univerziteta Pariz (Université de Paris). Dr Dušan Mišević je diplomirao matematiku i biologiju na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech), doktorirao iz oblasti evolucione biologije na Univerzitetu Michigan State, a prvo postdoktorsko usavršavanje završio na ETH u Cirihu. Govorićemo o tome šta je digitalna evolucija, na koji način se evolucioni procesi mogu simulirati, o tome u kojim uslovima dolazi do kooperacije među organizmima, kao i o tome koji je značaj polnog razmnožavanja. Dr Mišević će predstaviti i jedinstven concept koji CRI koristi u radu sa studentima i objasniti po čemu se ovaj pristup razlikuje od standardnih univerzitetskih programa.

U emisiji govorimo i o nastavi na daljinu i neformalnom obrazovanju u doba pandemije COVID-19, primeni superprovodljivosti u medicini, novim istraživanjima na paucima, a donosimo i pregled vesti iz sveta nauke. Naši sagovornici su Nikola Božić iz Petnice, dr Iva Njunjić, entomolog i prof. dr Momčilo Đorđević sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

broj komentara 0 pošalji komentar
Hoću da znam Hoću da znam

Autor:
Tomica Mišljenović

Emisija „Hoću da znam“, posvećena je popularnoj nauci, koja će svakog četvrtka od 9 do 10 sati, počev od 1. oktobra 2020. donositi pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca. [ detaljnije ]