Čitaj mi!

Đovani Solima, violončelo

„Ludi Sicilijanac! Pored njega izgledam kao mala maca. On je supervirtuoz na čelu. Ne poznaje strah, a to je neobično u svetu klasične muzike – svi smo mi prestravljeni da ne odsviramo pogrešnu notu.”

„Ludi Sicilijanac! Pored njega izgledam kao mala maca. On je supervirtuoz na čelu. Ne poznaje strah, a to je neobično u svetu klasične muzike - svi smo mi prestravljeni da ne odsviramo pogrešnu notu."
Ovim rečima je Jo Jo Ma, jedan od najvećih violončelista današnjice, opisao svog kolegu Đovanija Solimu, svestranog italijanskog muzičara koji uživa status rok zvezde. Pored klasičnog repertoara za svoj instrument, Solima izvodi i sopstvene kompozicije, u kojima ne priznaje ni žanrovske ni tehničke granice.
„Ono što volim kod čela" - često ističe Solima - „jeste što postajete deo njega dok svirate. To je instrument koji je u najprisnijoj vezi sa telom. Deo zvuka koji proizvodite vraća se ka vama, pa ga osećate stomakom. Za mene, čelo stvara prostor poput sobe: otvorite prozor i dopustite zvuku da uđe. Čelo je moj dom."
Umetnost Đovanija Solime, koga je naša publika mogla da upozna februara 2017. godine na koncertu sa orkestrom Beogradske filharmonije, u današnjem Vremenu muzike predstavićemo interpretacijama dela Đovanija Batiste Kostancija, Nikola Fjorence, Rajnholda Glijera, kao i kompozicija koje je sam napisao, inspirisan Kostancijem i Karavađom.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar