Čitaj mi!

Potret umetnika: flautista Emanuel Paji

Emanuel Paji je nedavno objavio novi kompakt-disk na kome, uz Nacionalni francuski orkestar, svira kompozicije autora Aleksandra Desplaa, Oskarima ovenčanog autora filmske muzike.

Ovo izdanje je samo povod da današnju emisiju posvetimo slavnom francuskom umetniku, prvom flautisti Berlinske filharmonije i solisti izuzetne međunarodne karijere, koga i kolege muzičari i kritičari složno ističu kao ne samo jednog od najvećih flautista, već i jednog od najvećih umetnika našeg vremena.
On je „prirodni solista koji fraze i ritmove naglašava poetskom individualnošću", „prirodno nadareni flautista besprekorne tehinke disanja i prstiju, uvek odvažan i preduzimljiv", „umetnik koji poseduje izuzetan i urođeni osećaj za muzički sadržaj i specijalne detalje"! To su samo neke od mnogih pohvalnih recenzija koje prate Paijeve brojne albume, kao i koncerte širom sveta. Njegov repertoar je izuzetno širok i čini ga kamerna, solistička i koncertantna muzika svih epoha, od manje poznatih kompozicija do onih koja su nezaobilazni deo programa flautista ‒ od Bahovih solo partita i Telemanovih fantazija, preko sonata romantičara ili francuskih autora XX veka, preko koncerata Mocarta, Nilsena, Ibera i Hačaturjana, do ostvarenja Sofije Gubajduline, Ravija Šankara ili pak Astora Pjacole. Dela nekih od pomenutih kompozitora biće deo muzičkog portreta u emisiji koju uređuje i vodi Maja Čolović Vasić.

 

broj komentara 0 pošalji komentar