Čitaj mi!

Sredačka župa

Gost je arhitekta dr Nebojša Gadžić, predavač na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

Sredačka župa nalazi se na krajnjem jugu Republike Srbije, nekoliko kilometara istočno od Prizrena. U središnjem delu planinskih masiva - Šar-planina i Žar-planina - koji razdvajaju Republiku Makedoniju na jugu i Republiku Srbiju na severu.

Ova župa je nastanjena još u neolitu. Sredačka župa je bogata kulturnim i graditeljskim nasleđem iz skoro svih perioda ljudske civilizacije, rasutim u njenim privlačnijim prirodnim ambijentima, kaže naš današnji sagovornik.

Ali dok je u arhitekturi gradova na njenom potezu vidljiv uticaj Orijenta, dotle je arhitektura seoskih naselja izvorna, originalna. Sredačka župa je zbog toga pravi arhitektonski i etnološki park. Narodno neimarstvo u selima Sredačke župe dostiže svoj vrhunac na razmeđi 19. i 20. veka, u vreme pojave pečalbarenja, koje takođe utiče na njega.

Gost ovonedeljne Riznice je dr Nebojša Gadžić, diplomirani inženjer arhitekture, predavač na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.  

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]