Čitaj mi!

Tajne službe

Između mita i stvarnosti

U svečanom holu Bezbednosno informativne agencije na beogradskoj Banjici dominira statua u crnom smokingu pored MG kabrioleta. U vitrini pored nje izloženi su pištolj, foto-aparat, sat i čekovna knjižica. Oni su pripadali našem najpoznatijem agentu Dušanu Popovu, kako se tvrdi ‒ prototipu za filmski lik Džejmsa Bonda.

Ovaj aranžman, postavljen prilikom nedavnog jubileja, pothranjuje mitove o agentima, špijunima, tajnim službama. Na drugoj strani hola, međutim, dominiraju portreti čelnika službe među kojima su  Slobodan Penezić Krcun, Sveta Stefanović Ćeća, Jovica Stanišić, Rade Marković, a koji opominju da „služba" nije film.

Između mita i stvarnosti su činjenice koje govore da je polovinom oktobra 1899. odlukom tadašnje skupštine osnovana prva srpska civilna tajna služba, koja je po zakonu imala za cilj „održanje državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti". Ovaj događaj uzima se za početak istorije domaćih tajnih službi i obeležava kao dan BIA.

O nastanku, razvoju i današnjem  položaj  bezbednosnih službi u Srbiji za Rečeno i prećutano govore narodni poslanik i profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić i profesor Radojica Lazić sa Akademije za nacionalnu bezbednost.

Autor emisije je Radovan Pantović.

broj komentara 0 pošalji komentar