Čitaj mi!

Fransoa-Gzavije Rot, dirigent

Francuski dirigent Fransoa-Gzavije Rot smatra da su orkestri ogledala društva, da se muzika stvara na isti način na koji se živi.

Da bi se što više približio kompozicijama koje tumači, 2003. godine osnovao je orkestar „Les Siècles", u kojem se svira na originalnim instrumentima epohe u kojoj je delo nastalo - ne specijalizujući se, pri tome, za određeno vreme. Na njihovom repertoaru mogu se naći i dela baroka i ostvarenja savremene muzike.

Rot je i umetnik koji promišlja svaki aspekt vremena u kome živi. Reagujući na krizu koja je čitav muzički svet zahvatila zbog pandemije kovida 19, došao je do stava da bi trebalo pronaći nove načine na koje muzika stvara veze između ljudi, da je važno okrenuti se publici iz neposredne okoline, onima koji žive u blizini a do sada nisu imali motiv da odu na koncert klasične muzike.

U emisiji Vreme muzike slušaćete Rotove interpretacije dela francuskih autora 19. i 20. veka: Kloda Debisija, Žila Masnea, Žozefa Goseka, Lea Deliba, Teodora Diboa i Morisa Ravela, ostvarene sa orkestrom „Les Siècles".

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar