Čitaj mi!

Mirjana Nešković

Zamenik koncertmajstora Beogradske filharmonije i docent za kamernu muziku na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Diplomirala je 2005. godine na FMU u Beogradu, u klasi Jasne Maksimović. Od 2001. godine nastupa kao član Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran", u čijem je sastavu sarađivala sa brojnim poznatim solistima, kao što su Najdžel Kenedi, Stefan Milenković, Ksenija Janković, Sreten Krstić i mnogi drugi. Godine 2002. postaje član Beogradske filharmonije, gde i danas radi na mestu zamenika koncertmajstora.
Od septembra 2019. godine radi kao docent za kamernu muziku na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Kao solista nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Nacionalnim orkestrom iz Liona, Briselskom filharmonijom, Sofijskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Bretanje, Kameratom Serbikom, Nacionalnim narodnim orkestrom iz Praga itd. Sarađivala je sa brojnim dirigentima, među kojima su Zubin Mehta, Eiđi Oue, Muhai Tang, Kristijan Mandeal, Uroš Lajovic, Srboljub Dinić, David Navaro Tures, Gabrijel Felc, Mihail Jurovski, Hans Graf, Danijel Rajskin, Fabris Bolon, Noam Zur, Luc Keler itd.
Radom na pozorišnoj muzici za predstavu „Bura" V. Šekspira uspostavlja saradnju sa kompozitorkom Isidorom Žebeljan. Iz te saradnje proizilaze mnogi koncerti kamerne muzike, premijerna izvođenja opera ( Zora D, Maratonci, Dve glave i devojka) i mesto koncertmajstora Orkestra „Žebeljan". Aktivno nastupa kao član Ansambla za novu muziku „Gradilište", sa kojim izvodi i neguje prevashodno srpsku savremenu muziku. Član je renomiranih orkestara: Simfonijski orkestar „Baljšoj" (koncertmajstor), Orkestar „No Borders", Simfonijski orkestar „Makris", Simfonijski orkestar RTS-a, IMOGEN, Gudači Sv. Đorđa, Kamerni orkestar „Ljubica Marić".
Imala je zapažene solističke i kamerne nastupe na međunarodnim festivalima: Le Festival Saint Riquier, Zagreb Classic, Festival Les Nuits de Fourviere, Fes Festival of World Sacred Music, Balkan Trafik Festival, Festival Ulysses, BEMUS, SOMUS, NIMUS, Classic Fest, Međunarodna tribina kompozitora, Festival ruske muzike „Baljšoj", KotorArt itd.
Ostvarila je trajne snimke za Universal Music, Mascom, Oboe Classics, RTS.

Autor emisije: Ana Ćirica

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 22. apr 2021, 18:50) - Nino Zubcevic [neregistrovani]

GENIJALNA MIKICA

Mirjana Neskovic je rijedak original u poplavi kliseja,epigona i osrednjih mizicara.Snagom svojega talenta svakim danom ispisisuje nove stranice suvremene umjetnicke muzike.Mikica za sva vremena !
Prof.dr.sc.Nino Zubcevic

Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]