Čitaj mi!

O Danu pobede i Danu Evrope

O Danu pobede nad fašizmom ‒ koji se slavi u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, i Danu Evrope ‒ ustanovljenom kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom ka formiranju Evropske unije, razgovaramo sa filozofom Dragoljubom Kojčićem i Jelenom Guskovom, istoričarem i inostranim članom SANU

Autor emisije: Snežana Bićanin

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. maj 2021, 14:44) - Peco [neregistrovani]

Komentar

Natasa Guskova i Dragoljub Kojcic, u prelepom predavanju, naucili su nas istoriji kraja Drugog svetskog rata, sa osvrtom i na danasnje stanje. Vidimo, na zalost, da je fasizam, ili bolje receno socijalizam, u ovom slucaju nacionalsocijalizam, ili kako se uglavnom zna, nacizam, se jednostavno preselio u globalizam i danas pokusava, na zalost uspesno, da vlada svetom. Ovakvi znalci i intelektualci se retko oglasavaju na medijima siroke gledanosti , tako da samo mali broj ljudi moze da sazna sta se sve tacno dogodilo. Negde u Bibliji pise, "ko ima oci videce, ko ima usi cuce"! U poplavi informacija, prave ostanu zrno peska u moru. ODLICNA EMISIJA i izuzetno strucni o patriotski orijentisani intelektualci kao gosti.

(ponedeljak, 10. maj 2021, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za emisiju

Odličan razgovor na vrlo aktuelnu temu sa zanimljivim gostom!

(ponedeljak, 10. maj 2021, 11:02) - Rados [neregistrovani]

Sve pohvale

Bravo za svaku izrečenu reč koju sam čuo u emisiji, uživao sam! Koliko istine u 40-ak minuta razgovora divne autorke i isto takvog gosta. Kojčić je fenomenalno objasnio duh i dušu srpskog naroda, dualnost našeg bića i šta sve iz njega možemo da dostignemo. Podsećanje na Pašića i priču o brodu i čamcu je bilo divno. Hrabro izrečeno pojašnjenje nečije potrebe za konfrontacijom, za ekonomskim interesom. Vrhunski je došla anegdota o Kokakoli, Žukovu, Ajzenhaueru ali i o Zarubici!! Drago mi je da je gost pomenuo Jasenovac, posebno danas i u ove dane i naše žrtve, kao i činjenicu da se mi nismo ogrešili o Zapad. Na osnovu svega što se moglo čuti u emisiji osećam se nikad ponosnije što pripadam srpskom narodu, što možemo da živimo sa Zapadom, a da imamo sjajan odnos sa Rusijom, što se ne stidimo da imam savest, i što verujemo u kosmičku (Božiju) pravdu. Mi smo dualni - i ovozemaljski i nebeski i daće Bog da se u oba nivoa ostvarimo - i u horizontali i u vertikali, a ovako produhovljene emisije kao što je ova, da nas nose na tom putu! Veliki pozdrav i pre svega zahvalnost autorki i gostu. Na mnogaja ljeta!!!

(ponedeljak, 10. maj 2021, 10:53) - Milica [neregistrovani]

Odlična emisija

Sve pohvale za autorku i gosta!

(subota, 08. maj 2021, 21:28) - Rados [neregistrovani]

Sjajna emisija

Bravo za svaku izrečenu reč, uživanje je slušati ovakve emisije! Koliko istine u 30-ak minuta razgovora divne autorke i gosta. Fenomenalno objašnjenje duha i duše srpskog naroda, dualnosti našeg bića i šta sve iz njega možemo da dostignemo! Podsećanje na Pašića i priču o brodu i čamcu je bilo divno. Hrabro izrečeno pojašnjenje nečije potrebe za konfrontacijom zbog ekonomskog interesa. Vrhunski je došla anegdota o Koka-koli, Žukovu, Ajzenhaueru ali i o Zarubici!! Važno je da je pomenut Jasenovac, posebno danas i u ove dane, kao i naše žrtve. Takođe, dobro je bilo da je objašnjeno da se nismo ogrešili o Zapad i zbog načina na koji je obrađene teme emisije, jasno je da ne treba da brinemo o lobiranju materijalnih. Na osnovu svega rečenog u emisiji, treba da se osećamo nikad ponosniji što pripadamo srpskom narodu, što možemo da živimo sa Zapadom, a da imam sjajan odnos sa Rusijom, što se ne stidimo da imamo savest i što verujem u kosmičku (Božiju) pravdu. Mi smo dualni - i ovozemaljski i nebeski i daće Bog da se u oba nivoa ostvarimo, i u horizontali i u vertikali, a ovako divne emisije su tu da nas nose na tom putu! Mi smo tu i za Dan pobede i Dan Evrope, to nam pripada. Velika zahvalnost za ovakve emisije, ovakve autore i goste!

(subota, 08. maj 2021, 16:07) - БЛ [neregistrovani]

Агора

Браво г. Којчићу на елаборацији ревизије историје и нашој позицији у садашњем контексту!