Čitaj mi!

Filozofija i medicina

Osnovni postulat u metodologiji nauke sastoji se u tome da nema konačne istine i da svi naučni stavovi mogu da se dovedu u pitanje jer sve podleže principu opovrgljivosti.

 

U suprotnom, nauka postaje dogmatska i slična religiji, a naučnici postaju njeni sveštenici kojima mora bespogovorno da se veruje. Šta se danas u tom smislu dešava sa medicinom, razgovaramo sa Valentinom Arsić Arsenijević, profesorkom na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Autor i voditelj: Aleksandar Lukić 

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 21. okt 2021, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

Samo zajedno....

Nema "" ili ""...
Cijene rastu na trzistu,,,
I zdravlju i slobodi..
Takva nam je filozofija..
Samo narod i niko drugi nemoze da bude kriv...
Narod je uvijek kriv..
I bogu i drzavi.
Zato nas po nasoj krivici mjere..
Deset puta sa deset mjera .
Na radjanje nas ne pozivaju vise..
Statistika nam samo umiranje broji.

(sreda, 20. okt 2021, 23:39) - andrea [neregistrovani]

sloboda ili zdravje

Kakvog li zadovoljstva cuti vasu emisiju (steta sto se drugi gost nije odazvao pozivu da bi debata bila zaista moguca) i napokon jedno drugo analiziranje stvarnosti koje mi se cini odmernije, razumnije i ne podleze histeriji i strahu koje ova situacija stvara. Hvala vam sto ste pomenuli neverovatnu zloupotrebu vlasti u nekim od zemalja zapadne Evrope koja pod izgovorom da se brine o zdravlju svojih gradjana sprecava iste da se slobodno krecu i uskracuje im aktivnosti obicnog zivota kao sto su odlazak u bioskop, pozoriste, kafic, pa cak i u bolnicu ! Ziveci u Francuskoj (zemlji ljudskih prava, kako vi volite da istaknete) u kojoj je nemoguce trenutno cuti na bilo kom mediju misljenje koje nije u skladu sa zvanicnim (koje propagira masivnu vakcinaciju). Na kraju price, drustvo se podelilo, sve manje slobode, a vise straha, mrznje, nepoverenja i zaziranja u razno razne teorije, pa i zavere...

(sreda, 13. okt 2021, 17:35) - Радомир [neregistrovani]

Честитка, најзад прави потез са државног медија

Честитам, права тема, са закашњењем, али никада није касно.
Квалификован водитељ и саговорник.
Ипак мислим да је тема почела некако од "средине" - када је реч о "пандемији".
Сведоци смо како је и са којим критеријумима проглашена "пандемија", а немогуће је да учесници у емисији не знају критеријуме за проглашавање пандемије.
Дакле, пандемија је проглашена мимо свих званичних норми - брутално, насилно. А онда је уследило све остало, мање више у истом маниру.
Замерам што то у емисији није наглашено.
И поред тога, још једном - честитке !

(ponedeljak, 11. okt 2021, 09:42) - Predrag Đurić [neregistrovani]

Sitnice čine savršenstvo

Ova emisija daje nadu u postojanje otvorenosti za različita mišljenje, svakako potkrepljena činjenicama. Čestitam na profesionalnom, kritičkom i argumentovanom odnosu prema medicini danas.