Čitaj mi!

Avramović: hiperinflacija, stabilizacija i reforme

Marko Sekulović i Danilo Šuković

„Zaboravila sam kakav je ukus voća, mesa, pa i mleka. Ne doručkujem, ne večeravam, ne pijem više kafu, ne pušim... Nemam praška da operem veš, štedim sapun. Nemam nikog da mi pomogne, a poslednja penzija iznosila je osam milijardi dinara. Baš koliko i rolna toalet-papira". Mnogi su vreme hiperinflacije iz devedesetih godina prošlog veka zapamtili i po ovom tekstu iz Politike.

Pokretač hiperinflacije, treće po obimu u istoriji čovečanstva, bio je raspad Jugoslavije. Kovnica novca u Topčideru radila je u tri smene, a simbol inflacije koja je razdirala naše društvo bila je novčanica od 500.000.000.000 dinara, podsetili su nas stručnjaci na nedavno održanoj promociji zbornika radova u SANU ‒ „Avramović: hiperinflacija, stabilizacija i reforme: povodom stogodišnjice rođenja dopisnog člana SANU Dragoslava Avramovića". Osim akademskog ugla, ovaj zbornik sadrži i svedočenje o tom vremenu. Plan za zaustavljanje hiperinflacije počeo je da se primenjuje 24. januara 1994. godine. Dragoslav Avramović, ekonomista, stručnjak Svetske banke, sa svojim timom, uveo je novi dinar, koji je menjan u odnosu jedan prema jedan za nemačku marku. Taj dinar će u narodu postati poznat i kao „superdinar", a čuvenog Deda Avrama i danas prati reputacija spasioca od hiperinflacije.

O dva velika poduhvata Dragoslava Avramovića ‒ spektakularnom zaustavljanju hiperinflacije i pokušaju da pokrene reforme i do tada izolovanu privredu Srbije uključi u međunarodne tokove ‒ razgovaramo sa dr Markom Sekulovićem, profesorom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i dr Danilom Šukovićem, dugogodišnjim saradnikom Dragoslava Avramovića.

Uređuje i vodi: Snežana Bićanin

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. jan 2022, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

Deki

Ja bi samo hteo da vas potsetim na jos jedan bitan dogadjaj iz zivota deda Avrama. Naime on je 1948 isao sa tadasnjim guvernerom Blagojevicem u USA da povrati srpsko zlato koje je begom kralja izneto iz Srbije da ne bi palo u ruke Hitleru. Za uzvrat oni su nam uzeli jos tada 17.milona $ koja je bila ogromna suma novca... Neka se zna da nam USA nikada nista nisu dali zabadava.