Čitaj mi!

Andre Vltček: Čovek koji je ugrozio imperiju laži

Dokumentarni program

U emisiji Govori da bih te video slušaoci će biti u prilici da čuju intervju sa Andreom Vltčekom, jednim od najboljih istraživačkih ratnih novinara na svetu, filozofom, romanopiscem, filmskim stvaraocem, pesnikom, dramaturgom, fotografom, revolucionarem, internacionalistom, koji je pokrivao ratove i dešavanja u preko 180 zemalja u svetu, boreći se protiv zapadnog imperijalizma i monopolističkog kapitalizma. Intervju sa Vltčekom snimljen je tokom njegovog boravka u Beogradu početkom septembra 2020. godine i ispostavilo se da je to poslednji Vltčekov intervju, budući da je preminuo nakon povratka u Istanbul, 22. septembra, pod - kako je istanbulska policija izjavila - sumnjivim okolnostima. Vltček je boravio u Beogradu u sklopu istraživanja zapadnih i zločina NATO-a počinjenih u Srbiji.

Vltček je pokrivao je na desetine ratnih zona i sukoba od Iraka i Perua do Šri Lanke, Bosne, Ruande, Sirije, DR Konga i Istočnog Timora. Producirao je i režirao nekoliko dokumentarnih filmova za levičarsku južnoameričku televizijsku mrežu „Telesur" koji se bave različitim temama - od Turske/Sirije do Okinave, Kenije, Egipta i Indonezije - i izlažu montruozne efekte zapadnog imperijalizma na planeti. Njegov dugometražni dokumentarni film „Ruanda gambit" preokreće zvanični narativ o genocidu 1994. godine, razotkrivajući ruandsku i ugandsku pljačku DR Konga u ime zapadnog imperijalizma. Producirao je dugometražni igrani dokumentarni film o indonežanskim masakrima 1965. godine „Terlena - razbijanje nacije", kao i film o brutalnom kampu za somalijske izbeglice Dadaab u Keniji: „Jedan je preleteo Dadaab".

Autor emisije je Biljana Đorović.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 19. maj 2022, 17:58) - Jelena [neregistrovani]

Bez daha, zastrašujuće istine i dokumenti

Hvala za ovaj dokumentarni prilog!
Nadam se da će se program uskoro ponoviti i da ce ovaj intervju, svjedočanstvo o najstrašnijim detaljima ratova u našem vijeku, pa i gradjanskog u BiH, biti dostupniji svakom ko je u prilici ili će biti da brani srpski obraz i bolje razumije razmjere genocidnih planova, programa i dejstava Zapadnog svijeta.
Zastrašujuće svjedočanstvo.

Govori da bih te video Govori da bih te video

Autor:
Grupa autora

Serija polusatnih dokumentarnih reportaža, za čiji je skupni naziv uzeta poznata Sokratova izreka: "Govori da bih te video". Ova originalna produkcija Radio Beograda 2 sjedinjuje kvalitete aktuelnog društvenog angažmana i kultivisane radiofonske obrade. [ detaljnije ]