Čitaj mi!

Jasna Opavski, slikar i esejista

Povod za gostovanje je izložba „Pisma Medijali" koja je nedavno otvorena u Budimpešti.

U organizaciji „Muzeja Štafelaja" šezdeset i pet savremenih likovnih umetnika iz Srbije i dijaspore, predstavio je svoje radove na izložbi „Pisma Medijali".

„Živimo u eri kada slike stvarnosti sve više potiskuju stvarnost. Tako je pismo kao predmet zamenjeno imejlom i sms-om. Sličnu sudbinu doživljava i slika kao predmet koga sve manje ima po galerijama. Potiskuju je novi mediji, video radovi, koncepti, Medialci su se zalagali za INTEGRALNU SLIKU, a to je slika koja ima pravo na SVE.

A slikar nije tu samo da beleži sliku sveta već i da stvara novi svet kao legitimni demiurg. Slika je dokazala da je danas i dalje sakralni predmet, a poslednja rečenica koju je zapisao Leonid Šejka, vođa Mediiale i dalje ima dubokog smisla: Slikarstvo je oblik molitve" podseća naša današnja gošća.

Jasna Opavski je rođena 1974. godine u Beogradu, gde je i diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti 1998. godine, u klasi profesora Vojislava Todorića. Njena tematika je mitološka, a među motivima preovlađuju ljudska figura i portret. Složene kompozicije obeležava naglašen crtež, scenični pokret, kao i subjektivni tretman prostora i svetlosti. Inspiriše je odnos činilaca u dualizmima i pluralizmima slojeva kulturnog nasleđa. Ova nagrađivana umetnica je izlagala na devet samostalnih i preko sedamdeset grupnih izložbi, kolonija, umetničkih sajmova i simpozijuma u Srbiji i regionu, Francuskoj, Italiji i Jordanu. Pisala je o radu više od četrdeset kolega tekstove za katalog, monografiju ili članke za javna glasila. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije, Mense Srbije i umetničkih grupa Misti.

Urednik i voditelj emisije je Milena Božović Manić 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 18. nov 2022, 23:29) - Горан [neregistrovani]

Мед и ала

Хвала на још једној емисији, хвала Јасни Опавски ово је била поезија мисли и осећања. Предлажем ако сте у могућности да репризирате емисију. Хвала омиљеном радију!!!!