Гудачи у галерији - Циклус концерата Радио Београда 2 у Галерији РТС-а

"Север - југ" на програму састава Свети Ђорђе

Трећи концерт из циклуса Гудачи у галерији Радио Београда 2 (среда 28. новембар, у 19 часова) приредиће камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа под диригентском управом Ивана Марковића. Програм под називом Север-југ открива мали део репертоара једног од наших најугледнијих гудачких ансамбала, који се креће у широком стилском, историјском и географском распону.

Циклус концерата Радио Београда 2 у Галерији РТС-а „Гудачи у галерији"

Среда 28. новембар, 19.00
Гудачи Светог Ђорђа
"Север-југ"

Среда, 26. децембар, 19.00
Љубинко Лазић и квартет Rocher
"Контрабас у оригиналу"

Овога пута од представника Норвешке и Шведске на северу Европе у периоду романтизма и првим деценијама XX века (Едвард Григ - Свита из Холберговог времена и Курт Атерберг - Свита бр.3, за виолину, виолу и гудачки оркестар) до јужних предела континента, тј. Србије, у којој ствара наш истакнути композитор Зоран Ерић, аутор једног од најпопуларнијих домаћих дела за гудачки оркестар - Cartoon, за 13 гудача. Премијерно ће бити изведена композиција Четири сонга из једне варљиве филмске слике за виолончело и гудаче, Срђана Сретеновића.

Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа основан је 1992. године, на иницијативу групе бивших ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и проф. Петра Ивановића. Прва награда на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1996. године допринела је да овај ансамбл постане један од најзначајнијих у земљи. Исте године оркестар је одржао концерт у Лондону поводом 50-годишњице УНИЦЕФ-а.

На позив и препоруку проф. Ивановића, од 2006. до 2011. године улога музичког директора Оркестра била је поверена виолинисти светске репутације - Гордану Николићу. Музички маратон назван Music challenge, на коме су под његовим вођством изведени сви Моцартови концерти за виолину и Симфонија бр. 29, освојио је Награду Града Београда за најуспешнији концерт у 2006. години, док је Концерт са виолинистом Романом Симовићем, одржан у новембру 2011. године, часопис Музика Класика прогласио за Концерт године.

Гудачи Св. Ђорђа за собом имају више од 1600 наступа у земљи и иностранству, често остварених у сарадњи са реномираним солистима и диригентима, које су пратиле неподељене симпатије публике и високе оцене стручне јавности. Уметничке резултате оркестра, посвећеност и ентузијазам његових чланова, поред објављених критика, веродостојно документују и трајни звучни записи за радио и телевизију, као и 18 компакт дискова. Они сведоче о репертоару који обухвата дела из различитих стилских епоха - од барока до савремене музике, а чији неизоставни део чине и композиције српских аутора. Међу њима је читав низ оних које су посвећене управо овом ансамблу.

Гудачи Св. Ђорђа редовно наступају на реномираним фестивалима (БЕМУС, НОМУС, БЕЛЕФ, НИМУС, Охридско лето, Мокрањчеви дани, Међународна трибина композитора Будва град театар, Сарајевски фестивал...), а остварили су и запажена гостовања и турнеје у Великој Британији, Холандији, Немачкој, Шведској, Украјини, Русији, Мађарској, Македонији, Словенији, Италији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

На програму циклуса „Гудачи у Галерији" следи концерт Љубинка Лазића и квартета Rocher- Контрабас у првом плану, у среду 26. децембра.

Уредник циклуса: Бојана Жижић

Уредник преноса: Маја Чоловић Васић

Продуцент: Нела Булић

број коментара 0 Пошаљи коментар

Циклус концерата Радио Београда 2 у Галерији РТС-а „Гудачи у галерији"

Среда 28. новембар, 19.00
Гудачи Светог Ђорђа
"Север-југ"

Среда, 26. децембар, 19.00
Љубинко Лазић и квартет Rocher
"Контрабас у оригиналу"