Историјат и занимљивости Еуросонга

Већ 54 године, такмичење за „Песму Евровизије“ је омиљени европски телевизијски шоу програм.

На овом такмичењу учествовало је више од 1000 композиција, а 2006. године отпевана је и хиљадита песма.

Велика музичка имена попут групе „АBBА", играчке трупе „River Dance", Селин Дион, Клифа Ричарда и Хулија Иглесијаса, своју славу дугују управо наступу на Еуросонгу. Гледаоци су песму „Wаtеrloo" групе „ABBA" прогласили најбољом евровизијском песмом свих времена.

ЕБУ је основан 12. фербуара 1950. године на конференцији у Девону у Великој Британији, а основале су га 23 националне телевизије из Европе и Медитерана.

Без прекида, такмичење за Песму Евровизије је емитовано сваке године од 1956. године, што га чини најдуже емитованим шоу-програмом у целом свету.

Године 2003. одржана је прва Дечија Евровизија, када је Песма Евровизије славила свој 50. јубилеј. 2007. године, Европа је имала прилику да види и прво евровизијско такмичење у плесу Еurovision Dance Contest.

2008. године такмичење за Песму Евровизије у Београду емитовано је у свим земљама које су учествовале (чак 43), али и у Аустралији, Канади, Египту, Хонг Конгу, Индији, Јордану, Кореји, на Новом Зеланду и у САД-у, иако те земље нису биле учеснице. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 11. јул 2010, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

маша

сербия супер