Отаџбина је "независна" од државе

Изван Србије, широм света, у око стотину држава живи више од четири милиона Срба из Србије и њених држављана.

После распада Југославије и гашење југословенских клубова у дијаспори, Срби у свету најчешће се сабирају око храмова Српске православне цркве (СПЦ) и своје духовне, културне и традиционалне садржаје остварују у тим оквирима.

Српска православна црква сматра да је од изузетне важности однеговати традиционалне вредности отаџбине у срцима наших људи у дијаспори без обзира у којој држави света живе, зато што отаџбина и живи и умире у срцу.

Српска православна црква зато придаје велики значај информисању у дијаспори па се тако црквена ТВ Храм и цквене радио станице могу путем интерне мреже пратити свуда у свету.

Готово све епархије и црквене општине у Србији и Црној Гори имају своје радио станице и њихов програм путем интернета долази до свих Срба у дијаспори. То су: Радио станице Источник Епархије ваљевске, Радио Златоусти Епархије шумадијске, Радио Славословље, Благовесник, Беседа и Тавор Епархије бачке. Ту су и Радио Глас - Епархије нишке и Радио Милешев Епархије милешевске - задужбине краља Владислава.

До најудаљенијих места у свету допире и глас Радија Светигора Епархије црногорско-приморске и Радио Словољубве Епархије београдско-карловачке.

И новине Патријаршије из Београда Православље и Светосавско звонце стижу у храмове СПЦ на најудаљеније адресе света.

СПЦ сматра да је то све недовољно, и да би било неопходно што пре поново успоставити у Влади Србије Министарство вера и дијаспоре. Такође великодостојници СПЦ сматрају да би требало да се у извршној власти Републике Србије нађу и представници из дијаспоре - Аустралије, Америке, Канаде, Европе и Русије.

број коментара 0 Пошаљи коментар