Читај ми!

Премијерно - серија "Јужни ветар, на граници" на РТС 1

Сваке суботе и недеље на програму РТС 1 са почетком од 20.05 часова, премијерно приказујемо дванаест епизода нове сезоне узбудљиве криминалистичке серије "Јужни ветар, на граници".

Серију су, у копродукцији са Радио-телевизијом Србије и Телекомом, реализовале продукције "Режим" и "Archangel Digital Studios", уз сарадњу са продуцентским кућама "Film District", "Archangel Studios", "Телефилм" из Хрватске, "А-Лаб" из Италије, као и подршку партнера "Медиаслово" и "Окко".

У овој сезони у водећим улогама гледаћемо и стране глумце Вилијама Болдвина, Ерика Робертса, Оксану Акиншину, Алексеја Гускова, Пасквале Еспозита, и домаће звезде Милоша Биковића, Миодрага Радоњића, Микија Манојловића, Јовану Стојиљковић, Александра Берчека, Богдана Диклића, Милицу Гојковић, Тамару Крцуновић, Андрију Кузмановића и Стефана Капичића.

Серија "Јужни ветар, на граници", креатора Милоша Аврамовића и сценаристе Петра Михајловића, бави се борбом светских сила - Русије, Америке и Европе, криминалним везама и корупцијом, сукобљеним интересима у чијем је центру Србија и наши јунаци.

Животна прича вође српског подземља, нарко-боса Петра Мараша, ближи се свом неминовном крају. Након куповине земљишта на планираној траси гасовода "Јужни ток" за снабдевање Западне Европе руским гасом он покуша да спаси себе и своју екипу уцењујући државу. Ипак, убрзо постаје јасно да Мараш мора да повуче много ризичније потезе да би, заједно са својом породицом и екипом, преживео рат који им је његов вођа Црвени наметнуо.

Квалитет Јужног ветра потврђује и то што је први пут у историји пројекат са Балкана добитник средстава за продукцију игране ТВ серије у категорији за ТВ и онлине садржај, на фонду потпрограма МЕДИА Креативна Европа.

Преко стотину снимајућих дана на различитим локацијама у Србији, Хрватској, на граници са Италијом, Русији, као и граници са Финском, било је посебно изазовно за екипу и глумце. За целокупну продукцију овако захтевног пројекта посебно су заслужни продуценти серије Татјана Жежељ Гојковић, Милош Аврамовић, Милош Биковић и Миодраг Радоњић.

Улоге у серији тумаче: Милош Биковић, Миодраг Радоњић, Предраг Мики Манојловић, Александар Берчек, Богдан Диклић, Јована Стојиљковић, Оксана Акиншина, Алексеј Гусков, Вилијам Болдвин, Ерик Робертс, Младен Совиљ, Тамара Крцуновић, Радован Вујовић, Александар Глигорић, Милица Гојковић, Андрија Кузмановић, Стефан Капичић, Милош Самолов, Марко Јанкетић, Леон Лучев, Пасквале Еспозито, Астрит Кабаши, Миодраг Крстовић, Изудин Бајровић, Иван Ђорђевић Џуди... и многи други.

уредник серије: Марко Новаковић
креатор серије: Милош Аврамовић
редитељи серије: Милош Аврамовић, Љубомир Божовић, Немања Ћеранић, Данило Бећковић и Милош Стаматов
сценариста: Петар Михајловић
директор фотографије: Лазар Радић
сценографкиња: Јована Граховац Сујић
костимографкиња: Јелена Ђорђевић
маскерке: Петра Мацура и Јасмина Бановић
композитор: Александар Ранђеловић
дизајнер звука: Зоран Максимовић и Огњен Попић
монтажери: Милена Предић, Александар Поповић и Бојан Косовић
продуценти: Татјана Жежељ Гојковић, Милош Аврамовић, Милош Биковић и Миодраг Радоњић
извршни продуценти: Горан Бјелогрлић и Татјана Жежељ Гојковић
копродуценти: Данила Шарапов, Петр Ануров, Сергеј Шишкин, Елвира Дмитријевскаја,
Гавр Гордејев, Џаник Фајзијев, Станислав Бабић и Дебора Десио