Реконструкција, ТВ драма у копродукцији РТС и ФДУ

У склопу сарадње Радио-телевизије Србије и Факултета драмских уметности у Београду, данас је почело снимање телевизијске драме "Реконструкција", коју је по оригиналном тексту Сташе Бајац у сценарио, заједно са ауторком, адаптирао студент режије Срђан Марковић. Драма се снима у периоду од 05. до 11. октобра у студију ФДУ-а и на још пар екстеријерних локација у Београду.

Комплетна реализација се одвија под супервизијом професора Горана Пековића, ментора овога пројекта, и уредника ТВ драме "Реконструкција" Марка Новаковића, одговорног уредника Редакције драмског и домаћег серијског програма.

"Реконструкција" је телевизијска драма која говори о малолетничком насиљу, утицају друштва на појединца и истраживању сексуалности. Главни сукоб драме је између мачистичког света препуном прерадсуда и неким тотално супротним светом који је дубоко потиснут у друштву. Идеја драме је да истина никад није целовита, да је увек субјективна и да је тешко и немогуће доћи до апсолутне истине која би задовољила све.

Радња не тече хронолошки и испресецана је сценама испитивања разредне у којима сазнајемо одређене ствари о нашим главним јунацима Немањи, Милошу и Јовани. Они су заправо другачији у сценама у којима нема разредне и ликова попут Павла, Душана и остале Немањине екипе који су као алегорија за једно насилно и окрутно друштво...

Редитељ ТВ драме "Реконструкција" је Срђан Марковић апсолвент на филмској и ТВ режији на ФДУ, директор фотографије је студент друге године на смеру камере Филип Тасић, а продуцентски посао преузела је Софија Саљников, којој је ово мастер рад на студијама. Сценограф је студенткиња четврте године сценографије Сања Усановић, а костимограф студенткиња треће године костима Маша Ћешић, обе студенткиње Факултета примењених уметности у Београду. Монтажу потписује апсолвент на смеру монтаже Марко Џамбић, а и снимање и обраду звука такође ће радити студент ФДУ-а Сергеј М. Вучковић.

У главним улогама појављију се студенти глуме са Факултета драмских уметности у Београду - Андрија Никчевић, Филип Станковски и Теодора Драгичевић, улогу разредне тумачи искусна српска глумица Бојана Зечевић, а у осталим улогама појављују се млади студент глуме Павле Чемерикић као и и три млада студента режије Лука Михаиловић, Јован Димоски и Матија Лукач.

До краја октобра ове године планирано је снимање још једне ТВ драме које ће заједничким снагама реализовати РТС и ФДУ. Ради се о тексту "Кидање", младе драматуршкиње Катарине Митровић. И овај пројекат такође ће реализовати студенти неколико уметничких факултета из Београда.

Премијера телевизијских драма "Реконструкција" и "Кидање" очекује се у првој половини 2021. године.