Džejms Njumen predstavlja Veliku Britaniju na „Evrosongu“

Britanski javni servis Bi-Bi-Si odabrao je kantautora Džejmsa Njumena za predstavnika na „Pesmi Evrovizije“. Njumen će u Roterdamu izvesti pesmu „My Last Breath“ (Moj poslednji dah).

Bi-Bi-Si je odlučio da ove godine promeni dosadašnji način izbora predstavnika. Prethodnih godina britanske pesme za Evropu birali su gledaoci na televizijskom takmičenju, a ove godine je, u saradnji sa diskografskom kućom BMG, britanski javni servis interno odabrao predstavnika.

Džejms Njumen je kantauor koji stoji iza mnogih platinastih izdanja, dobitnik nagrade BRIT za britanski singl godine 2013. godine, a bio je nominovan i za nagradu Gremi.

Autor je i kompozicije Blame koju izvodi njegov mlađi brat Džon Njumen u saradnji sa di-džejom Kalvinom Harisom. Pesma je, osim u Velikoj Britaniji, bila prva na muzičkim top-listama u Holandiji, Švedskoj, Norveškoj i Meksiku.

Njumen je sarađivao i sa Edom Širanom, Toni Brekston, a kao pevač je zapažen u pesmi Therapy u kojoj sarađuje sa poznatim holandskim di-džejom Arminom van Burenom.

Iza pesme My Last Breath kojom će Njumen predstaviti Veliku Britaniju u Roterdamu stoje Ed Druet, Adam Argajl i Ijan Džejms, koji je bio jedan od autora pobedničke pesme iz Azerbejdžana na „Evrosongu“ u Diseldorfu 2011. godine.

Velika Britanija na „Pesmi Evrovizije“ učestvuje od 1957. godine i zabeležila je pet pobeda.

Poslednji put su pobedili 1997. godine, a od tada su čak četiri puta bili na poslednjem mestu.

Bi-Bi-Si je odabirom Džejmsa Njumena napravio veliku promenu, pošto su prethodnih godina Britaniju predstavljali mladi i neafirmisani pevači, koji nisu uspeli da predstave britansku muzičku industriju u pravom svetlu zauzimajući pozicije u donjem delu tabele.

Saradnja sa diskografskom kućom BMG predstavlja zaokret za Bi-Bi-Si koji je i ranije birao predstavnike interno, ali nisu tražili partnere koji bi im pomogli u potrazi za pesmom.

Džejms Njumen nastupiće u finalu „Pesme Evrovizije“ u Roterdamu 16. maja, pošto Velika Britanija, kao članica tzv. Velike petorke, ima obezbeđen direktan nastup u finalu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 27. feb 2020, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je solidna pesma

...