Prazna dvorana, prenos iz studija – koje su alternative za održavanje „Evrosonga“

„Pesma Evrovizije“ je najveće muzičko takmičenje na svetu, a ove godine bi trebalo da se održi u Roterdamu uz učešće takmičara iz 41 zemlje. Holandske organizatore brine širenje koronavirusa, zbog čega su već počeli da razmišljaju o alternativnim načinima održavanja.

U Holandiji je zabeležen prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa, što je dovelo do razmišljanja o tome kako bi se „Pesma Evrovizije" održala na način koji ne bi širio koronavirus.

Ovogodišnji „Evrosong“ zajednički organizuju tri holandska medijska servisa - NPO, AVROTROS i NOS, a NPO je saopštio da razmatra alternativne načine održavanja takmičenja koje bi trebalo da se održi u maju u Roterdamu.

Portparol NPO-a je odbio da kaže koje alternativne opcije za održavanje takmičenja organizatori razmatraju, a javni skupovi u Holandiji još nisu zabranjeni, zbog čega bi bilo potrebno razmisliti na koji način bi najveće muzičko takmičenje na svetu moglo da se održi.

Nastupi u praznoj dvorani

„Evrosong“ se od svog prvog izdanja organizuje pred publikom u dvorani. Do pre 20 godina, takmičenje se organizovalo u koncertnim dvoranama čiji kapacitet nije prelazio 10.000 ljudi.

Od „Pesme Evrovizije“ u Stokholmu 2000. godine, takmičenje se održava u velikim, uglavnom sportskim dvoranama, a već je naredne godine u Kopenhagenu na fudbalskom stadionu „Parken“ „Evrosongu“ prisustvovalo 38.000 ljudi.

Održavanje ovogodišnjeg takmičenja je predviđeno u „Ahoj areni“ u Roterdamu, gde bi takmičenju trebalo da prisustvuje oko 16.000 gledalaca, a u ovoj sportskoj dvorani je 2007. godine održana „Dečja pesma Evrovizije“.

Međutim, iako je „Ahoj arena“ već rezervisana, ukoliko se organizatori odluče da ne puste publiku u dvoranu, postoji mogućnost da se, zbog troškova, festival prebaci u manji prostor u kojem bi nastupima takmičara mogle da prisustvuju samo prateće delegacije.

Uskraćivanje publici da prisustvuje direktnom prenosu i generalnim probama značajno bi pomoglo u sprečavanju širenja zaraze, pošto gledaoci dolazi iz raznih krajeva Evrope, a jedna delegacija iz Australije.

Međutim, širenje koronavirusa time ne bi bilo u potpunosti sprečeno budući da  bi se na jednom mestu svakako našli predstavnici delegacija iz 41 države. To predstavlja veliki rizik za sve koji odu u Roterdam, ukoliko zaraza nastavi da se širim sadašnjim intenzitetom.

Prenos nastupa od kuće

Kako bi se izbeglo širenje koronavirusa, Evropska radiodifuzna unija (EBU) bi mogla da pribegne radikalnom rešenju i da maksimalno iskoristi satelitsku mrežu u kojoj su sve njene članice.

EBU ima tehničke mogućnosti da svi takmičari nastupe u svojim televizijskim studijima i da se svi nastupi uklope u direktan prenos koji bi, na isti način kao i dosad, pratila cela Evropa.

Najveća razlika bi bila ta što takmičari ne bi bili na istom mestu, što bi znatno doprinelo zdravstvenoj bezbednosti takmičara i članova delegacije.

Mana ovakvog načina organizacije bi mogla da bude neujednačenost nastupa, odnosno to što takmičari nemaju istovetne uslove što je uslov na „Evrosong".

Prenos nastupa iz sopstvenog studija bio bi najbolja alternativa tradicionalnom održavanju takmičenja, pošto se ne bi izgubila čar direktnog prenosa, pa se takmičenje ne bi preterano razlikovalo od onoga na šta smo navikli.

Snimljeni nastupi

Jedna od alternativa za bezbedno održavanje „Pesme Evrovizije“ mogla bi da bude emitovanje unapred snimljenih nastupa učesnika putem evrovizijske mreže.

Međutim, ovo je opcija koja ima najmanje šanse da bude ostvarena, zbog toga što bi se izgubila čar direktnog televizijskog prenosa.

Svakako postoji i mogućnost odlaganja festivala, što bi, sa druge strane, moglo da dovede do pomeranja celokupnog kalendara takmičenja u organizaciji EBU.

Za sada organizatori odbijaju da govore o alternativama o kojima razmišljaju i najavljuju „Evrosong 2020“ u predviđenim terminima, od 12. do 16. maja.