Austrija domaćin jubilarnog Evrosonga 2015.

Končita Vurst je pesmom "Rise like a Phoenix" odnela ubedljivu pobedu na 59. Evrosongu, održanom 10. maja u prestonici Danske.

Končita Vurst je pesmom "Rise like a Phoenix"odnela ubedljivu pobedu na 59. Evrosongu, održanom 10. maja u prestonici Danske.

Austrija će zato po drugi put, za 47 godina takmičenja na Pesmi Evrovizije, biti domaćin jubilarnog, šezdesetog izdanja Evrosonga.

Pesma Evrovizije 2013. godine ostaće upamćena po relativno malom broju učesnika (37 zemalja), velikom trudu organizatora da glasanje žirija i publike na sve načine učine transparentnim za javnost, po odličnom televizijskom šou-programu koji su upriličili domaćini u Kopenhagenu a puno podataka za istorijat ovog takmičenja biće i o pobednici, Končiti Vurst (Tom Nojvirt) , koja čini se, baš nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Austrijska predstavnica dobila je od publike i žirija 290 poena, "srebro" je osvojila Holandija sa 238 a "bronzanu medalju" Švedska, sa 218 poena.

Jedini predstavnici bivših jugoslovenskih republika, Sergej Ćetković iz Crne Gore i Tinkara Kovač iz Slovenije, završili su takmičenje na 19. (Crna Gora) odnosno na 25. mestu (Slovenija). Predstavnica Makedonije, Tijana Dapčević, takmičenje je završila u drugom polufinalu Evrosonga 2014, u Danskoj.

Austriji je ovo druga pobeda za gotovo pola veka takmičenja na Pesmi Evrovizije.

Nagrada Marsel Bezenson

Najuspešnijima na Pesmi Evrovizije u Danskoj, dodeljene su i tradicionalne nagrade „Marcel Bezençon"- nagrada akreditovanih novinara, nagrada za najboljeg izvođača po mišljenju komentatora prenosa i nagrada za najbolju kompoziciju takmičenja za koju glasaju kompozitori koji su učestvovali.

Laureati tri priznanja, koja se dodeljuju već dvanaest godina, su su dve zemlje koje su završile takmičenje na prva dva mesta na tabeli - Austrija (Končita Vurst- nagrada novinara) i Holandija: komentarori su glasali za holandske predstavnike kao najbolje izvođače (duo „The Common Linnets" ) a kompozitori su nagradu dali dali autorima holandske pesme "Calm after the stom" (JB Meijers, Ilse DeLange, Matthew Crosby, Rob Crosby, Jake Etheridge).

Naši predstavnici i autori ranijih godina takođe su dobijali pomenute nagrade - Željko Joksimović 2004. i 2006. za pesme "Lane moje" i "Lejla", Marija Šerifović 2007. godine za "Molitvu".

broj komentara 0 pošalji komentar