Vladimir Graić – biografija ispisana zlatnim slovima

Vladimira Graića gotovo i da nije potrebno posebno predstavljati domaćoj, a ni evropskoj evrovozijskoj javnosti.

Kao kompozitor „Molitve" u interpretaciji Marije Šerifović, pesme koja je trijumfovala na sceni u Helsinkiju i zahvaljujući kojoj su Srbija odnosno Beograd bili domaćini Pesme Evrovizije 2008, Graić je ispisao stranicu muzičke istorije. Bilo je to, podsetimo, prvo predstavljanje Srbije na međunarodnoj evropskoj muzičkoj sceni i ispisali smo ga zlatnim slovima. I danas, sedam godina kasnije, „Molitva" je jedina naša evrovizijska pobeda, a u istoriji Evrosonga i jedina u debiju zemlje na ovom prestižnom muzičkom takmičenju.

Graić je rođen 19. februara 1968. godine u Beogradu. Pohađao je osnovno i srednje opšte obrazovanje, uporedo sa muzičkom školom Josif Marinković, a potom Mokranjac, klavirski odsek. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odsek Elektro-energetski sistemi, u oblasti Elektroakustika. Od 1996. je bio zaposlen u Radio-televiziji Srbije, u prvo vreme u Zabavnoj redakciji (na poslovima muzičkog urednika), a od 2000. godine u Produkciji gramofonskih ploča RTS (PGP RTS), na mestu glavnog, kao i odgovornog urednika programa, gde je bio sve do kraja 2008.godine. Sada je u statusu slobodnog umetnika.

Njegove kompozicije su osvojile veliki broj festivalskih nagrada (više od 20 prvih), uključujući i pobedu na najprestižnijem evropskom muzičkom takmičenju Pesma Evrovizije 2007.godine ("Molitva").

Uz to, njegove kompozicije su više puta proglašavane Hitom godine. Pomenimo neke: kompozicija „Odlazi", koju je interpretirala Maja Nikolić 1994, „Uzmi me" (Maja Nikolić,1998), „A u međuvremenu" (grupa OK band, 2000), „Ludi letnji ples" u izvođenju Flamingosa (2006), kompozicija „Molitva", u interpretaciji Marije Šerifović.

Proglašen je kompozitorom godine 1994. u izboru stručnog žirija muzičkog festivala MESAM, 2000. godine na manifestaciji Oskar popularnosti, 2006. godine na manifestaciji Zlatni melos, 2007. godine na festivalu „Sunčane skale", kao i na Radijskom festivalu Feras 2007.

Graić je autor velikog broja hitova, u oblasti zabavne i narodne muzike, a autor je i muzike za veći broj igranih i dokumentarnih TV serija i filmova, pozorišnih predstava, TV emisija i reklamnih kampanja, TV i radijskih reklama i džinglova.

Član je Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike od 1986. i ima status estradnog umetnika. Bio je član Upravnog odbora Udruženja u periodu 1996-2000.Član je Udruženja kompozitora Srbije, u čijem je Upravnom odboru od 2011. godine, SOKOJ-a, a tokom protekle četiri godine i nemačkog udruženja autora GEMA.

Dobitnik je prestižnog priznanja „Zlatni beočug" koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica grada Beograda.

Radeći na RTS-u, bio je urednik emisija - HIT 2000, Nedeljno popodne, Music Hot Report, Impuls i drugih.

Direktor je agencije „Revolušn" koja se bavi umetničkim stvaralaštvom i u čijem sastavu je i njegov muzički studio.

broj komentara 0 pošalji komentar