Beč - muzička prestonica sveta

Grad domaćin jubilarne 60. Pesme Evrovizije biće Beč. Ovu informaciju ozvaničili su čelnici Javnog servisa Austrije ÖRF, a nakon toga je tu odluku verifikovala i Evropska radiodifuzna unija.

Kandidati za domaćina bili su Grac i Inzbruk, ali je Beč kao glavni grad, centar kulture Austrije i grad koji odiše muzikom i umetnošću odneo pobedu.

Određeni su i termini održavanja polufinalnih i finalne večeri, te ćemo 2015. godine u maju Evrosong gledati 19, 21. i 23. maja. Prvo polufilane održaće se u utorak 19. maja, drugo polufinale u četvrtak 21. maja, a Veliko finale rezervisano je za subotu, 23. maj, kada će Evropa izabrati pobednika Pesme Evrovizije za 2015. godinu.

Domaćin je doneo i odluku o dvorani koja će ugostiti Evrosong. Bečka gradska dvorana biće mesto održavanja 60. Pesme Evrovizije. Ova dvorana, arhitekte Rolanda Rajnera, građena u periodu od 1953. do 1958. godine, kapaciteta je 16.000 mesta.

Beč je glavni grad, a ujedno i jedna od saveznih država Republike Austrije. Sa gotovo 2 miliona stanovnika daleko je najveći grad u Austriji, pa samim tim i njeno kulturno, ekonomsko i političko središte. Beč je i deseti najveći grad u okviru Evorpske unije. Grad godišnje posete milioni turista najviše zahvaljujući mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima, palatama i raznovrsnoj kulturnoj ponudi. Beč nosi epitet muzičke prestonice sveta u kojoj su živeli i stvarali mnogi veliki kompozitori, pomenimo samo Mocarta i Betovena.

Evrovizijsko selo isped Hofburga

Mesto okupljanja evrovizijskih fanova, popularno „evrovizijsko selo", u Beču će biti smešteno direktno ispred palate Hofburg, u samom centru austrijske prestonice, na popularnom Heldenplacu.

Na ovom prostoru biće smeštene prodavnice suvenira, održavaće se mini koncerti i susreti sa učesnicima Evrosonga, ali i emitovati sve tri večeri Pesme Evrovizije. Domaćini su po ugledu na svoje prethodnike u Kopenhagenu odlučili da zadrže i koncept „trase za obožavatelje" i evrovizijsku stazu slavnih gde će posetioci moći da saznaju više o dosadašnjim pobednicima i učesnicima Evrovizije. Kako je najavljeno, aktuelna pobednica, Končita Vurst, imaće svoje posebno mesto.

broj komentara 0 pošalji komentar