Bez značajnih promena u pravilniku takmičenja

Pravila takmičenja Pesme Evrovizije nekoliko godina unazad su izmenjena. Jedna od većih promena dogodila se 2013. u načinu na koji se vrši raspodela bodova stručnog žirija. Uoči ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, EBU je uveo i pravilo o transparentnom uvidu u imena članova žirija i rangiranje svih pesama učesnica od svih pet članova žirija svakog nacionalnog emitera.

Svoju pristrasnost su pokazali neki nacionalni žiriji, kao recimo u Gruziji, pa su glasovi proglašeni kao neregularni i u završnici su uvaženi samo telefonski glasovi publike.

Takvih prilika srećom nije bilo mnogo pa nisu imali većeg uticaja na konačni ishod. Od ove godine EBU je dodao u pravilnik još jednu stavku koja glasi:

„Svaki emiter učesnik takmičenja mora da obezbedi da nacionalni žiri ima punu nezavisnost i da u ukupnom rangiranju bude krajnje nepristrasan. Članovi stručnog žirija će sarađivati sa predstavnicima EBU i nezavisnim revizorom u vezi sa svim pitanjima koja se odnose na glasanje nacionalnog žirija".

broj komentara 0 pošalji komentar