Srbija u prvom polufinalu u Beču

Preliminarnim žrebom u Gradskoj kući u Beču odlučeno je da Srbija na ovogodišnjoj „Pesmi Evrovizije“ nastupi u prvom polufinalu 19. maja, i to u drugom delu prve polufinalne večeri.

Pored Srbije, u prvom polufinalu nastupiće još 15 država. U prvom delu nastupiće Grčka, BJR Makedonija, Estonija, Holandija, Moldavija, Finska, Belgija i Jermenija, dok će u drugom delu prve polufinalne večeri, pored Srbije, svoje kompozicije predstaviti Danska, Belorusija, Rumunija, Rusija, Albanija, Gruzija i Mađarska.

Drugo polufinale, koje je zakazano za 21. maj, imaće 17 zemalja učesnica. Žrebom su u prvi deo drugog polufinala odabrani Norveška, Irska, Češka Republika, Litvanija, San Marino, Malta, Portugalija i Crna Gora. U drugom delu večeri nastupiće Švajcarska, Azerbejdžan, Slovenija, Letonija, Poljska, Island, Izrael, Kipar i Švedska.

„Velika petorka“ i domaćin – Austrija, koji su direktno u finalu, takođe će glasati u polufinalima.

Zemljama iz prvog polufinala, gde je Srbija, glasove će moći da daju Španija, Austrija i Francuska. Učesnicima drugog polufinala glasove iz „Velike petorke“ moći će da daju Nemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Konačan redosled svih kompozicija iz oba polufinala će i ove godine odrediti produkcija šou-programa, uz odobrenje izvršnog supervizora EBU i referentne grupe.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 18. feb 2015, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

Tesko

Ne verujem da ce da prodje polufinale iz razloga sto ce dobiti mali broj glasova publike. Da se ne lazemo, nema to sve bas velike veze sa kvalitetom. Za nasu pesmu ce glasati dijaspora kao i uvek. Sada se mogu dobiti samo glasovi iz Svedske, Svajcarske, Kipra, Makedonije, Crne gore i Slovenije. Par poena se moze ocekivati od Rusije i Grcke. I to je to. Apsolutno nedovoljno. A kad se uzme u obzir da se pobednik unapred zna, cemu onda sve to? Odavno sav taj cirkus nema veze sa muzikom, pogotovo ne sa kvalitetnom muzikom.

(utorak, 17. feb 2015, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

Australija

zahvaljujuci nasoj dijaspori, imacemo jos vise glasova, jer ce i Australija glasti...

(petak, 13. feb 2015, 13:23) - anonymous [neregistrovani]

Jedva čekam

Učešće Australije će stvarno biti novost ove godine i imaće i pravo glasa a moći će se i za njih glasati u slučaju da pobede takmičenje se neće održati u kamberi već nekom od gradova Evrope. A i što da ne ako može jedan Azerbejdžan ili Jermenija da učestvuju može i Australija. Iako to je samo ove godine a svake sledece će Eurosong pozvati novog učesnika van evropskog kontinenta. To služi promociji Eurovision u svetu, sjajna stvar.

(četvrtak, 05. feb 2015, 12:22) - Big Esc Fan [neregistrovani]

nije sve tako crno

2014. godine je dokazano da ni Sovjeti nisu kao sto su bili nekad. Gruzija, Moldavija su dokazali da mogu da otpadnu, Finska je mozda redovan finalista ali ostvaruju lose rezultate (ne racunajuci 2014.), Belorusija bi SIGURNO trebala da otpadne, jer ne znam kako su se provukli prethodne dve godine, Ukrajina ne ucestvuje, jedino sto Grcka, Rusija i Rumunija prolaze stalno (moze to da se promeni, mada ne verujem). Jedino sto moze da nas spasi propasti jeste dobra pesma.

(nedelja, 01. feb 2015, 00:33) - anonymous [neregistrovani]

Brate,

ama sve sam te razumeo.....

(utorak, 27. jan 2015, 00:54) - ESC FAN [neregistrovani]

Samo da se ne ponovi 2009, 2013 godina, jer opet imamo 6 ex SSSR drzava u nasem polufinalu

Nismo se usrecili sa zrebom iako u ovom polufinalu ima vise drzava u kojoj zivi nasi dijaspora od one druge grupe. Mene brine sto opet imamo 6 Ex SSSR drzava u nasem polufinalu. 2 puta kada se tako nesto desilo, oba puta smo otpali u polufinalima 2009, 2013 godine jer su 2009 u finale otislo cak 5 ex SSSR drzava a 2013 sve tj od 10 drzava koje su otisle u finale te godine iz naseg polufinala otislo je svih 6 ex SSSR drzava, dok su 4 ex SFRJ plus Austrija i Kipar te godine otpale.
Uz to u nasem polufinalu imamo i Grcku i Rumuniju zemlje koje nikada nisu omanule a da ne udju u finale a pored toga Danska,Madjarska i Finska poslednjih godina se plasiraju veoma cesto u finale.
Tako da ako pesma naseg predstavnika ne bude veoma dobra, problem ce mozda biti ako se odlucimo i da jedino pevamo pesmu na nasem jeziku a ne na engleskom jer ce verovatno svi ostalih to uraditi, sansa za ulazak u finale i nisu nesto.