Srbija u finalu „Evrosonga“!

Nastupom koji je oduševio publiku u bečkoj dvorani, srpska predstavnica Bojana Stamenov plasirala se u finale jubilarnog 60. izbora „Pesme Evrovizije“.

22.56 - Srbija je u finalu! U napetih nekoliko minuta, ovim redosledom su pročitana imena finalista: Albanija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija, Srbija i Belgija.

22.40 - Voditeljke uz pomoć glasnog odbrojavanja publike u bečkoj hali zatvorile glasanje. Zanimljivo da jedino Australija ima pravo da glasa u oba polufinala.

22.25 - Glasanje je upravo počelo! U narednih 15 minuta iz Srbije se isključivo SMS-om može glasati na broj 3323, slanjem rednog broja pesme (osim broja 9). Moguće je poslati najviše 20 poruka sa jednog broja telefona.

22.20 - Gruzinka Nina Sublati tvrdi da je Ratnica. Mada, ruku na srce, više liči na Mortišu iz porodice Adams. Ona je bila poslednja, 16.

22.15 - Kraj takmičarskog dela se bliži kraju... Jedinu pesmu koja večeras uz finsku nije na engleskom peva Rumun Voltaj. Mada, i njegova De la capăt (All Over Again) je, što se kaže, pola-pola.

22.06 - Danska grupa "Anti Social Media" je nastupila 13. Hoće li to odmoći numeri The Way You Are da stigne do finala? Posle njih se na sceni pojavila Albanka Eljhaida Dani i poručila Živa sam!

21.52 - Bogi, „komšija“ iz Mađarske, pevao je o ratovima ni za šta, dok su se Uzari i violinistkinja Majmuna iz Belorusije „posvetili“ vremenu. Ruskinja Polina Gagarina se „nada“ da će joj Milion glasova doneti plasman u finale.

21.47 - Srbija je na redu... Bojana Stamenov, njen moćni glas i Beauty Never Lies! Uz Markovu, Saškinu, Sanjinu i Oliverovu pomoć digla je halu na noge!

21.45 - Danijela Kajmakoskog pesma kojom predstavlja Makedoniju, kako kaže, podseća na prvu ljubav. Naziv joj je Autumn Leaves (Jesenje lišće). A sada Bojana!

21.30 - Fince predstavlja grupa "Pertti Kurikan Nimipäivät", čiji članovi imaju Daunov sindrom i njihova pesma Aina mun pitää (Uvek moram) trajaće nešto kraće od ostalih iz razumljivih razloga. Šesta zemlja je Grčka – njihova predstavnica Marija Elena Kirijaku peva o ljubavi. Na engleskom svoju pesmu izvodi i Estonija: Elina Born i Stig Rasta se opraštaju od prošlosti. Sledi Makedonija.

21.22 - Treća zemlja koja se našla na bini Gradske dvorane u Beču je Belgija. Mladi i elegantni Loak Note peva o unutrašnjem ritmu. Holandija je sledeća: Trintje i Walk Along.

21.14 - Moldavija, tačnije Edvard Romanjuta, provokativnim nastupom otvorio takmičarski deo večeri, pesmom I Want Your Love. Sledeća pesma koja se nada finalu dolazi iz Jermenije – grupa „Džineolodži“ peva o miru i ljubavi u kompoziciji Face The Shadow.

21.10 - Voditeljke Mirjam Vajhzelbraun, Alis Tumler i Arabela Kajsbauer su sa različitih kontinenata, što je u skladu sa sloganom ovogodišnjem takmičenja „Gradimo mostove“.

21.00 - Prošlogodišnja pobednica Končita Vurst otvorila prvo polufinale. Na bini u obliku oka, peva pesmu Raise Like A Phoenix, kojom je trijumfovala u Kopenhagenu prošle godine, na 59. izdanju „Evrosonga“. Tokom spektakularnog izvođenja predstavljeni su i večerašnji učesnici.

20.45 – Bojana se u Dnevniku još jedanput zahvalila svima koji su glasali za nju i na taj način je poslali u Beč i poručila da će se potruditi da Srbija zablista!

Ko će se pridružiti domaćinu Austriji, gostujućoj Australiji i tzv. velikoj evrovizijskoj petorci (Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, i od 2011. povratniku Italiji) u finalu, saznaćemo posle dvočasovnog spektakla, kada će, nakon petnaestominutnog glasanja, biti objavljena imena 10 polufinalista koje ćemo ponovo gledati u subotu, 23. maja, u bečkoj Gradskoj dvorani.

Sa pesmom Beauty Never Lies, srpska predstavnica će nastupiti pod rednim brojem devet, nakon Moldavije, Jermenije, Belgije, Holandije, Finske, Grčke, Estonije i Makedonije.

Do kraja prve polufinalne večeri gledaćemo i Mađarsku, Belorusiju, Rusiju, Dansku, Albaniju, Rumuniju i Gruziju.

Domaćin ORF, austrijski javni servis, napravio je i jedan presedan ove godine: voditelji programa će prvi put biti isključivo žene – Mirjam Vajhzelbraun, Alis Tumler i Arabela Kajsbauer.

Pobednica „Pesme Evrovizije 2014“ Končita Vurst biće domaćin u tzv. Grin rumu.

Sistem glasanja

Odluku o tome ko ulazi u finale donose publika i stručni žiri, u odnosu 50:50.

Publika će moći da glasa telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične aplikacije, a glasanje će se obaviti nakon što sve zemlje izvedu svoje numere, i to u trajanju od 15 minuta.

Stručni žiri je sačinjen od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija će rangirati numere od prve do poslednje u polufinalu u kojem nastupa zemlja u čije ime glasaju, a isti žiri će glasati i u finalu.

Kombinovanjem glasova publike i stručnog žirija dolazi se do konačnog rasporeda poena koje zemlja dodeljuje, i to po tradicionalnom načinu, najbolja pesma dobija 12 poena, druga po redosledu 10, treća osam, i tako od sedam do jednog poena, za pesmu sa najmanje glasova.

Osim zemalja koje učestvuju u svakom od polufinala, pravo glasa imaju i zemlje koje su direktne učesnice finala, ravnomerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu, što je određeno žrebom.

U prvom polufinalu za Srbiju će, pored 15 zemalja sa kojima se takmiči, moći da glasaju još i Španija, Francuska, Austrija, ali i Australija, koja ove godine učestvuje direktno u finalu i jedina glasa u oba polufinala i finalu.

broj komentara 75 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. maj 2015, 14:37) - ksenija aleksovanonymous [neregistrovani]

asdgh

naj bolja pesma koju sam cula

(petak, 22. maj 2015, 10:51) - Đorđe [neregistrovani]

Odlična Bojana - srpska Adel!

Odlično je Bojana otpjevala pjesmu! Srpska Adel!

Živjela!

(četvrtak, 21. maj 2015, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

RE: Pevaj Srbijo

Da, samo se Srbiji place. U ostatku Evrope i sveta svima tece med i mleko. Hajde malo reality check. Meni se place kad vidim koji primitivizam i patrijahalizam vlada u Srbiji i konstantna nadrndanost kod vecine stanovinstva.

(sreda, 20. maj 2015, 12:08) - bot [neregistrovani]

...

Pevaj Srbijo i kad ti se place...

(sreda, 20. maj 2015, 10:56) - Ja! [neregistrovani]

Svašta!

Pa, ti organizuj Balkansong... ne, ne, ne.. bolje "Historysong"!

(sreda, 20. maj 2015, 09:32) - Синиша [neregistrovani]

Одг. veoma vazna vest?

Слажем се у потпуности са тобом. Нико ја мислим у целом региону не спомиње толико евросонг као Србија посебно ртс. Хрвати и Босанци немају чак ни линк на својим порталима о овогодишњем такмичењу потпуно их разумем ова манифестација је превише скупа и све неки кич са трала-лала звуком ово није она евровизија на којој сам ја одрастао. Толико се обрадујемо тој евровизији да се (у праву си) месец дана пре почетка вест већ врти на ртс.срб Као да смо нека земља благостања типа Монте Карло или шта знам а не Србија из које људи махом одлазе у потрази за бољим животом.

(sreda, 20. maj 2015, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

Glasanje

Obzirom da nijesam dovoljno pratila nacin glasanja,recite mi da li je CG imala pravo da glasa neku od zemalja,konkretno za Srbiju ?

(sreda, 20. maj 2015, 08:28) - Sacha [neregistrovani]

se

Hajmo Srbijooo napred ....Dobra smo nacija...zasluzujemo pobedu

(sreda, 20. maj 2015, 08:24) - anonymous [neregistrovani]

Ne razumiju svi i nije realno

Koliko njh (nas) slusalaca "slusa" tekst i razumije isti? A mozda ih i ne treba razumiti, jer su toliko "jaki" da bi svi skupa stali u 50-ak engleskih rijeci i fraza. Licno mislim da bi bilo vise evropskog duha da bude malo vise jezicke raznolikosti.

(sreda, 20. maj 2015, 08:15) - anonymous [neregistrovani]

pobeda

Bojana kaze: My song is not for gay people only.
Pobedjujemo sigurno.