Večeras drugo polufinale Pesme Evrovizije

Nakon spektakularnog otvaranja jubilarne 60. Pesme Evrovizije 2015. godine i prve polufinalne večeri, na redu je drugo polufinale.

Saznali smo kojih se deset zemalja iz prvog polufinala plasiralo u finale, među kojima je i Srbija, koju predstavlja Bojana Stamenov pesmom Beauty Never Lies, kompozitora Vladimira Graića. Srbija je ostavila fantastičan utisak, dobila jedan od najvećih aplauza u Gradskoj dovorani u Beču i postala favorit na kladionicama.

Drugo polufinale predstaviće 17 zemalja, od kojih će se u finale plasirati deset. Odluku o tome ko ulazi u finale donose publika i stručni žiri, u odnosu 50:50. Publika će moći da glasa telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične aplikacije, a glasanje će se obaviti nakon što sve zemlje izvedu svoje numere, i to u trajanju od 15 minuta.

Stručni žiri sačinjen je od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija rangiraće numere od prve do poslednje u polufinalu u kojem nastupa zemlja u čije ime glasaju, a isti žiri glasaće i u finalu. Kombinovanjem glasova publike i stručnog žirija dolazi se do konačnog rasporeda poena koju zemlja dodeljuje, i to po tradicionalnom načinu, najbolja pesma dobija 12 poena, druga po redosledu 10, treća 8, i tako od 7 do 1 poena, za pesmu sa najmanje glasova. Ukoliko u ukupnom zbiru dve zemlje budu izjednačene po broju glasova, prednost ima zemlja kojoj je publika dodelila veći broj poena. Osim zemalja koje učestvuju u svakom od polufinala, pravo glasa imaju i zemlje koje su direktne učesnice finala, ravnomerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu, što je određeno žrebom.

U drugom polufinalu će, pored 17 zemalja koje se takmiče, moći da glasaju još i Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i Australija, koja ove godine učestvuje direktno u finalu i jedina glasa u oba polufinala i finalu.

Pesma Evrovizije održava se od 19. do 23. maja 2015. godine u Beču, uz direktan prenos na Radio-televiziji Srbije.

Urednik i komentator prenosa: Silvana Grujić

 

broj komentara 0 pošalji komentar