Istorija „Pesme Evrovizije“ – šesti deo

Srbija – jedini debitant koji je pobedio na „Pesmi Evrovizije“

Na evrovizijsku scenu su od 1956. godine stupili pevači iz 52 zemlje, a pobedu na „Evrosongu“ je zabeležilo 27 zemalja. Međutim, samo je jedna država uspela da bude na vrhu Evrope zahvaljujući svom debitantskom nastupu – Srbija.

Pandemija koronavirusa navela je organizatore „Pesme Evrovizije“ da otkažu ovogodišnje izdanje u Roterdamu, što se dogodilo prvi put od početka održavanja takmičenja 1956. godine.

Tim povodom podsećamo se najzanimljivijih trenutaka u istoriji „Evrosonga“. 

Glavni grad Finske Helsinki bio je domaćin 52. „Pesme Evrovizije“ zahvaljujući pobedi maskiranog hevi metal benda „Lordi“ u Atini 2006. godine. Iste godine, Crna Gora je proglasila nezavisnost i dve države koje su činile državnu zajednicu spremale su se za prvi samostalni nastup na „Evrosongu“.

RTS je svog predstavnika odabrao na festivalu „Beovizija“ na kojem se prvi put direktno birao predstavnik Srbije na „Pesmi Evrovizije“. Na takmičenju održanom 7. i 8. marta pobedila je pesma Molitva u izvođenju Marije Šerifović.

Srpska Molitva otišla je u Helsinki na, do tada, najveću „Pesmu Evrovizije“ – učestvovale su 42 zemlje, a predstavnica Srbije je morala da nastupi i u polufinalu.

Gužva u polufinalu

Zbog velikog broja zemalja, u polufinalu u Helsinkiju nastupilo je 28 takmičara, a samo je najboljih deset moglo da obezbedi učešće u finalu u kojem su ih čekali takmičari iz 10 zemalja koji su se našli u finalu zbog prošlogodišnjih rezultata i pevači iz Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Španije, odnosno Velike četvorke. 

Polufinalno veče u Helsinkiju je zbog broja takmičara najveći evrovizijski događaj do sad. Najveći broj izvođača u finalu je zabeležen u Beču 2015, kada je zbog gostujućeg nastupa Australije u završnici takmičenja nastupilo 27 zemalja.

U polufinalu je nastupao i di-džej Bobo koji je predstavljao Švajcarsku i prema evropskim kladionicama bio najveći favorit za pobedu. Međutim, ispostavilo se da i kladionice greše – Švajcarska se nije plasirala u finale, već je zauzela 20. mesto u polufinalu.

Od bivših jugoslovenskih republika u finale su se plasirale Makedonija i Slovenija, a direktno učešće u finalu obezbedila je Bosna i Hercegovina, zahvaljujući grupi „Hari Mata Hari“ koja je bila treća u Atini 2006. godine.

Veliko finale

Marija Šerifović je u finalu nastupila pod rednim brojem 17, a sa njom na bini bile su i članice grupe „Bjuti kvins“ Ivana Selakov, Ana Milenković, Sanja Bogosavljević, Suzana Dinić i Ksenija Milošević.

Posle Marije nastupila je predstavnica Ukrajine Verka Serdučka koja se sve više isticala kao favorit, a za jednog od favorita važila je i grupa "The Ark" koja je sa pesmom The Worrying Kind predstavljala Švedsku.

Međutim, kako je glasanje odmicalo, na vrhu tabele su se izdvojile Srbija i Ukrajina, a pri kraju glasanja već se naziralo ko će da pobedi.

Molitva je 12 poena dobila od Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Finske i Švajcarske.

Poslednja je glasala Mađarska i nakon dodeljenih 12 poena Mariji, komentator prenosa Duška Vučinić je izgovorila rečenicu kojoj su se svi gledaoci kraj malih ekrana u Srbiji nadali –„Mi smo pobedili“.

Marija je trijumfovala u finalu „Pesme Evrovizije“ 2007. sa 268 poena, a još ubedljiviju pobedu je postigla u polufinalu u kojem je osvojila 298 poena.

Povratak u Srbiju i pobednička turneja po Evropi

Sutradan, Marija se vratila u Beograd gde ju je, poput najuspešnijih sportista, ispred Starog dvora dočekalo oko 30.000 ljudi. Kada se na čuvenom balkonu pojavila evrovizijska pobednica publika ju je oduševljeno pozdravila, a povodom pobede na „Evrosongu“ upriličen je i vatromet sa krova Doma sindikata. 

Prvi put je predviđeno da pobednik „Evrovizije“ bude nagrađen promotivnom turnejom po Evropi. U okviru turneje koja je trajala od 16. do 21. maja, Marija je nastupila u Danskoj, Španiji, Švedskoj, Holandiji, Grčkoj i Nemačkoj.

Marija Šerifović će biti jedan od pet evrovizijskih pobednika koji će nastupiti u posebnom evrovizijskom programu Eurovision: Europe Shine A Light koji je organizovan zbog otkazivanja ovogodišnje „Pesme Evrovizije“.

Program će sutra biti emitovan iz Holandije, a prenosiće ga više od 40 zemalja širom Evrope i sveta. Prenos možete pratiti na Prvom programu RTS-a od 21 sat.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 15. maj 2020, 18:54) - anonymous [neregistrovani]

@@@Do danas

Vi verovatno imate nesto protiv Marije ili Vam se ona licno ne dopada iz nekog razloga, na sta imate pravo, ali reci za Mariju Serifovic da je losa pevacica moze da kaze samo neko ko ili nikad nije slusao nijednu njenu interpretaciju ili neko ko je namerno neobjektivan. Ja sam bio na jednom njenom koncertu i tvrdim da ima izuzetne vokalne sposobnosti, to je cinjenica, a to sto se nekim ljudima ona kao licnost ne dopada ili im se ne dopada to sto je Srpkinja, sto je Srbija pobedila na Eurosongu ili nesto sasvim cetvrto, to je druga tema.

(petak, 15. maj 2020, 18:48) - Vidan Stankovic [neregistrovani]

Komentar

Nadam se da ce Srbija uskoro ponovo da pobedi na evroviziji.

(petak, 15. maj 2020, 16:39) - Душан [neregistrovani]

12 поена

Осим наведених земаља од којих је Србија добила 12 поена, те 2007. године Србија је добила 12 поена и од земље домаћина, Финске.

(petak, 15. maj 2020, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Presvetla gluposti...

Verovatno ti bolje pevas jado...

(petak, 15. maj 2020, 14:56) - anonymous [neregistrovani]

@@Do danas...

Njeno pevanje je samo za kupatilo i ako uopste moze da se govori o "Pevanju".

(petak, 15. maj 2020, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

@Do danas

Nisi ukapirao zato sto spadas u 0,01% ljudi koji misle da je Molitva losa pesma i da je Marija losa pevacica.

(petak, 15. maj 2020, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

Toga više nema

Znamo kako i na koji način je pobedila, pristrasno glasanje publike istočnih zemalja Evrope je presudilo, tada se struka nije ni za šta pitala, a ni danas nije bolje, korupcija je i ovde prisutna.

Ova pobeda je bila razlog zašto je ukinuto 100% - tno glasanje publike.

Takvih pobeda više nema, a i ako bude neće se zadugo desiti.

(petak, 15. maj 2020, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

Pesma i pevanje su odlicni

To ne kazem samo ja. Retko ko misli kao ti.

(petak, 15. maj 2020, 11:37) - anonymous [neregistrovani]

Do Dan danas...

Nisam ukapirao, kao je ona mogla da pobedi sa takvo losem pevanju i pesme , jos uvek sam zbunjen…….

div id="adoceanrsvdcfhklggd">