Blog Željka Joksimovića: Dnevnik iz Bakua (9)

Došao je i taj dan, dugo očekivani četvrtak 24. maj, naše polufinale, prvi nastup Srbije i pesme „Nije ljubav stvar“ u Bakuu na fascinantnoj sceni Kristalne dvorane u Bakuu. Tokom tri minuta na bini treba prikazati sve što smo mesecima pripremali, a posebno jačinu emocije u ovoj pesmi koja verujem da nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Opravdati očekivanja nije lako, posebno ona koja postavljam sam sebi i ista prenosim timu. Verujemo da ćemo uspeti i ovog puta, plasirati se u finale sigurni u sebe, a onda nas u naredna dva dana čeka još više posla.

U prethodna 24 časa imali smo generalnu probu, a pre toga nekoliko probi u hotelu, da ne izađemo iz forme. Još jednom smo pregledali snimke koje smo imali i potrudili se da svi zajedno prođemo kroz sve detalje. Posebno smo razrađivali tranziciju sa klavira na gitaru koje svira Dušan (Alagić) jer smo shvatili da to na sceni malo drugačije izgleda nego što smo inicijalno zamislili.

Uostalom, videćete kako smo sve to zamislili već večeras u prenosu na Prvom programu RTS-a. Tačno u 21 čas, ne zaboravite, prvi smo po redosledu nastupa, a za one koji mogu da glasaju, da podsetim: glasa se posle svih izvedenih numera. Verujem da će to biti zanimljivo veče svim ljubiteljima Evrovizije, specijalni gost domaćina je i jedina pobednica iz Srbije Marija Šerifović. Nisam sujeveran, ali je svakako i njen dolazak u Baku lep podsticaj za sve nas.

Prvo polufinalo veče svi iz delegacije i naši prijatelji ovde smo odlučili da gledamo zajedno u Hotelu. U blizini našeg stola, bila je i hrvatska delegacija, pa se celo veče na kraju svelo na zajedničko balkansko navijanje. Nekako logično...

Naravno da smo, kao i verujem većina vas koja u grupi gleda Evrosong, interno glasali - ko će pogoditi najviše država koje će se plasirati u finale. Ispostavilo se da smo nas pet imali isti rezultat, čak osam pogođenih. Većina je pogrešila na Crnoj Gori, verovatno jer smo jako želeli da se Rambo nađe u finalu. Izgleda da naše simpatije, a priznajem i glasanje odavde iz Azerbejdžana nisu pomogli predstavniku naših suseda.

Za srpsku pesmu večeras od ukupno 18 zemlja Evrope čiji izvođači nastupaju, mogu da glasaju sve zemlje osim nas, odnosno vas u Srbiji. Plus gledaoci iz Velike Britanije, Nemačke i Francuske. Svaki glas znači, naša dijaspora je velika i brojna i ukoliko reaguje večeras zaista može doneti veliki broj glasova pesmi „Nije ljubav stvar". Deplasirano mi je da vam kažem „glasajte za nas", ali poručujem da ako vam se pesma dopada, pošaljite SMS podrške i budite uz Srbiju!

Vaš Željko

broj komentara 0 pošalji komentar