Čitaj mi!

U RTS klubu otvorena izložba 53. konkursa "PJER"

U RTS klubu otvorena je izložba najuspešnijih radova, na ovogodišnjem 53. konkursu "PJER", takmičenju u britkom duhu i oštrom peru. Izložbu koja obuhvata 122 karikature, uz 6 radova mladih karikaturista, posetioci će moći da pogledaju do 17. oktobra 2020. godine.

Ove godine, u svim kategorijama, na konkursu je učestvovalo 97 autora, sa 357 radova.
O nagradama je ove godine odlučivao žiri u sastavu: Slavimir Stojanović Futro, svetski priznati i nagrađivani dizajner, prof. Zdravko Mićanović, sa Odseka za grafički dizajn Fakulteta primenjenih umetnosti, prošlogodišnji dobitnik Zlatnog PJER-a Dušan Smiljanić, Bojan Ljubenović, aforističar i urednik rubrike TRN, i glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti" Milorad Vučelić.

Šesti dobitnik nagrade „Najbolji mladi karikaturista" je Filip Karan za karikaturu „Lov", nagrada za portret karikaturu, koja nosi ime Ranka Guzine, karikaturiste, satiričara, legende "Večernjih novosti", pripala je Nenadu Milićeviću za lik nobelovca Petera Handkea. Rad naslovljen "Korona biznismen" doneo je "Bronzanog Pjera" karikaturisti Miru Stefanoviću, dok je veteran konkursa Špiro Radulović ovoga puta poneo srebrno priznanje, a drugo mesto donela mu je vanvremenska karikatura sa naslovom "WC". U ruke Nedeljka Ubovića otišlo je najviše priznanje - ZLATNI PJER. Osvojio ga je za karikaturu „Bez reči", na temu Crne Gore i promena u toj državi.

"PJER" je najstariji konkurs karikature na Balkanu i jedan od najuglednijih na ovim prostorima. Prvi put je raspisan 1967. godine, a ustanovili su ga Slobodan Glumac, tadašnji glavni urednik "Večernjih novosti" i majstor karikature Dragan Savić. Osnovan je u čast novinara, esejiste, pisca, jednog od osnivača "Ošišanog ježa", Petra Pjera Križanića, koji je početkom prošlog veka ustanovio karikaturu kao novinski žanr.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">