Predstavljanje monografije Radovana Kragulja

Monografija akademika Radovana Kragulja, koju je autor sam i dizajnerski oblikovao, objavljena u izdanju IK HERA EDU i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, biće predstavljena u utorak, 24. decembra 2019. godine, u 18 časova, u RTS klubu. O knjizi će govoriti: Irina Subotić, Snežana Kragulj, Đorđe Malavrazić i Zorica Stablović Bulajić. Na promociji će premijerno biti prikazan dokumentarni film o životnom i profesionalnom putu Radovana Kragulja, autora Aleksandra Kostića, profesora Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Akademik Radovan Kragulj jedan je od najznačajnijih predstavnika savremene umetnosti sa naših prostora, a njegova impresivna biografija podjednako je reprezentativna ne samo u srpskom već i u evropskom umetničkom prostoru. Od polovine 20. veka pa sve do današnjih dana Kragulj je izlagao u više od šezdeset najprestižnijih galerija širom sveta (London, Beograd, Kardif, Kopenhagen, Omaha, Anvers, Mančester, Dortmund, Pariz), a deo svog stvaralačkog puta posvetio je i pedagoškom radu na Kembridžu, Mančesteru, Londonu, Parizu, Briselu na prestižnim univerzitetima i umetničkim školama. Zahvaljujući brojnim izložbama i izvan Evrope stekao je internacionalni ugled.

Savremeni kritičari Radovana Kragulja svrstavaju u multimedijalne umetnike i ta konstatacija je prihvaćena u kontekstu savremenih likovnih kretanja i nove umetničke prakse u svetu. Bez obzira da li je reč o grafici, crtežu, skulpturi, videu ili performansu kod Kragulja uvek ostaje prepoznatljiv njegov umetnički pečat stečen na sopstvenom iskustvu uvažavajući osnovna načela postmodernizma.

Centralna tema njegovih umetničkih refleksija je polarizam prirode i društva, ugroženost prirodnih i životvornih osnovica, kroz samog čoveka. Tu liniju dosledno sprovodi i u Monografiji KRAGULY na srpskom i engleskom jeziku. 

Recenzenti knjige su: Vladimir Veličković, Milivoje Unković, Edvard L. Smith. 

Uvodni tekst o životnom i profesionalnom putu napisala je Irina Subotić. Sve to uz dvadesetak tekstova renomiranih internacionalnih kritičara i vešto izabranim najreprezentativnijim radovima ovog značajnog umetnika sa prilogom o autobiografiji i iscrpnom bibliografijom na 360 stranica u koloru, složeno je u jedinstvenu priču koja prevazilazi okvire likovne umetnosti i surovo dodiruje našu društvenu stvarnost. Od svojih početaka kad je Kragulj ukazivao da industrijska i reklamna ekspanzija u potpunosti menjaju naš urbani pejzaž, on veruje da se sve poremetilo usled nesklada čovekovog odnosa sa prirodom, posebno odnosa prema životinjama i ishrani. Tu doslednost zagovara umetnik tokom svog višedecnijskog umetničkog iskustva i to je uspeo svojim dizajnom da podcrta i u Monografiji KRAGULY.

Izdavač je HERA EDU iz Beograda u saradnji sa Akademijom nauka i umetnosti Republike Srpske. Monografija je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sufinansirana kao kapitalno delo.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">