Ovde Radio Beograd

Redovno emitovanje programa Radio Beograda počelo je iz prostorija na drugom spratu zdanja SANU u nedelju, 24. marta 1929. godine u 10 časova i 30 minuta. U moderno izgrađenom radijskom studiju program je najavila Jelena Bilbija Lapčević.

Fanfare su označile početak redovnog emitovanja programa Radio Beograda, na talasnoj dužini 455 metara. Hor pevačkog društva "Obilić" otpevao je himnu, a glumci Narodnog pozorišta odigrali su prvu srpsku radio-dramu "Đakon Stefan i dva anđela". Muzički program nastavljen je emitovanjem kompozicije „Orkestarska svita" Stevana Hristića, baleta „Licidersko srce", Krešimira Baranovića, opere „Zulimćar" Petra Krstića, narodnom muzikom orkestra „Cicvarić", a program je završen u kasnim večernjim satima radio džez koncertom. Svečanom otvaranju beogradske radio-stanice prisustvovalo je oko 300 zvanica iz kulturnog i javnog života.

Tema iz narodne pesme „Milkina kuća na kraju". Glas Jelene Bilbije i rečenica koja se čula decenijama na Radio Beogradu.

Jelena Bilbija Lapčević (1902-1964.) bila je srpska književnica, prevodilac, glumica, novinarka i spikerka. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i istovremeno pohađala Državnu glumačku školu na kojoj je diplomirala 1928. godine. Sledeće godine primljena je za spikera Radio Beograda. Kada je 24. marta 1929. godine, iz zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti počelo redovno emitovanje radio-programa, čast da najavi taj svečani početak pripala je Jeleni Bilbiji, kao što je to učinila i novembra 1944. godine, u oslobođenom Beogradu, kada je ponovo počeo sa radom redovni program Radio Beograda. Uživala je ugled i popularnost najboljeg jugoslovenskog spikera, doprinoseći afirmaciji profesije i obučavanju mladog spikerskog kadra. Iz Radio Beograda prešla je u Filmske novosti. Zatim je bila prvi urednik lista Poletarac i saradnik drugih dečjih časopisa. Objavila je više knjiga: Priče za decu, Deca u selu i gradu, Selo i grad, Jesenji putnici i druge.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">